Política 03/10/2016

Iceta i Parlon s’enganxen pel projecte federal del PSC en el primer debat de candidats

Els dos aspirants a liderar els socialistes han empatat a 3.717 avals vàlids: "Hem tingut el nostre moment CUP"

Marc Toro
3 min
Núria Parlon i Miquel Iceta en el primer debat de candidats a les primàries del PSC

BarcelonaEls dos candidats a liderar el PSC, Miquel Iceta i Núria Parlon, han protagonitzat aquest dilluns el primer debat de les primàries i han tingut, també, la primera topada destacable de la campanya, que va arrencar divendres passat. Lluny de les petites discrepàncies que fins ara s’havien expressat en contraposar el projecte renovador d’una amb la promesa d’estabilitat de l’altre, aquest cop els aspirants a la primera secretaria del PSC s’han enganxat per la solució del partit al conflicte entre Catalunya i Espanya: la reforma constitucional en sentit federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el debat han revelat una dada curiosa: Miquel Iceta ha obtingut 3.717 avals de militants validats i Núria Parlon n'ha obtingut 3.717, exactament els mateixos. El candidat a la reelecció ha dit que el PSC "ha tingut el seu moment CUP", recordant la famosa votació en l'assemblea de Sabadell del 28 de desembre passat. Aquell dia els cupaires havien de decidir si investien Artur Mas president de la Generalitat i van empatar a 1.515 vots.

Davant d’un públic d’unes 200 persones i quan semblava que es posaven d’acord en què en un referèndum "és millor que votar un acord que votar una ruptura", tal i com ha dit Parlon, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha afegit: "El millor que pot fer el PSC és forçar la formulació d’aquest acord [...] Cal fer autocrítica, no hem formulat aquesta proposta". "El nostre problema no és de formular o precisar proposta federal. La tenim molt formulada, el problema és posar-la en marxa", li ha respost Iceta.

Ha estat aquí quan Parlon ha volgut deixar clara la seva discrepància, assegurant que el pacte de Granada -que es va aprovar el 2013 per definir les bases del projecte federal dels socialistes a l’estat- "és insuficient per desbloquejar el debat sobre un acord". "Si ens quedem amb l’acord de Granada, perdem força en el debat de les solucions", ha afegit la candidata, que ha arribat a dir, entre grans aplaudiments: "Per a la gent, Granada és una ciutat".

Iceta, que ha defensat fins l’últim moment el document signat pels socialistes a nivell estatal, ha acabat sentenciant que "abans de considerar que el pacte de Granada és insuficient, cal obrir una comissió per a la reforma constitucional al Congrés". Això sí, ha reconegut que no creu que el projecte federal del PSC tingui èxit en els propers tres anys i ha reiterat que posar dates en aquest procés és enganyar a la gent. Parlon, en canvi, va fixar fa uns dies un termini de dos mesos per convocar un referèndum sobre la reforma de la constitució en clau federal.

El debat, organitzat per Forum Cívic Nou Cicle al centre cívic Cotxeres Borrell, ha durat dues hores i ha anat de menys a més, amb la discussió sobre la qüestió territorial gairebé al final. Abans, però, s’ha tractat des de la relació que ha de tenir el PSC amb les noves forces d’esquerra a Catalunya fins a la reacció que han de tenir els socialistes davant d’una abstenció del PSOE en una investidura de Rajoy:

Reconnectar amb la ciutadania

Parlon: "Les generacions més joves no veuen el PSC com una alternativa de govern i de transformació de la realitat política"

"Un canvi d’època requereix fer política d’altres maneres i ser corretja de transmissió de les aspiracions de Catalunya"

Iceta: "Les causes de la nostra pèrdua de vots són tres: la crisi general de la socialdemocràcia europea; la valoració que molts ciutadans van fer de la gestió de la crisi econòmica des de 2007 i 2008 i la sentència del constitucional de l’Estatut el 2010, que van estroncar la idea de diàleg, negociació i pacte amb l'Estat"

Les esquerres a Catalunya

Iceta: "Hem d’obrir un diàleg amb tots els que se senten socialistes i amb tots els progressistes"

Parlon: "Tenim problemes quan competim de manera estàtica amb sigles que la ciutadania no identifica com a part del problema. No hem de competir amb les sigles d’En Comú Podem"

Abstenció del PSOE al Congrés

Parlon: "Si les nostres bases mantenen el no rotund al PP i el PSOE decideixi l’abstenció, la nostra obligació és dir als nostre diputats que trenquin la disciplina de vot"

Iceta: "No podem fer només coses que quedin bé. Hem de treballar pel no a Rajoy, però amb això no en tenim prou: hem de fer que tot el PSOE voti no"

Protocol de relacions amb el PSOE

Iceta: "Una relació federal amb el PSOE no treu ni un bri de sobirania al PSC"

"Si algun dia volem millorar el protocol de relacions amb el PSOE, ho haurem de fer acordadament. La unilateralitat no funciona"

Parlon: "Ningú planteja retocar les seves essències, però si toca revisar-les tampoc passa res"

stats