LA NOVA CONVERGÈNCIA
Política 25/08/2016

Partit Català Demòcrata, el nom previst pel PDC si Interior els veta

El registre sosté que el nom coincideix amb el d’altres formacions

Maiol Roger / Núria Orriols
3 min
La militància de CDC va triar denominar-se Partit Demòcrata Català després de rebutjar els noms plantejats per la direcció.

BarcelonaL’antiga Convergència continua defensant que el seu nom, Partit Demòcrata Català, és perfectament legal. Els aclariments exigits pel registre de partits del ministeri de l’Interior, però, han forçat la formació a pensar en una alternativa per si finalment els veten la denominació escollida per la militància: Partit Català Demòcrata, un simple canvi d’ordre, segons ha pogut saber l’ARA de fonts del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Interior va respondre el 22 de juliol a la petició de registre del PDC exposant que hi havia “defectes formals” i exigint dos requeriments. Per una banda, el nom: sense concretar si vetarien finalment la denominació, assenyalaven que hi havia coincidències amb nombroses formacions; també hi havia problemes amb les sigles, amb coincidència amb el PDC (del Partit Democràtic de Colmenar de Oreja, a Madrid). D’altra banda, el registre exigia els estatuts de la formació, que encara no estaven aprovats. Curiosament, en la resposta del registre no es mencionava Demòcrates de Catalunya, el partit -coaligat amb el PDC a Junts pel Sí- que va posar el crit al cel per la coincidència de les marques. “Si el PDC no canvia el seu nom, hi haurà conflicte a JxSí”, va recordar fa pocs dies el líder demòcrata, Antoni Castellà.

Segons les fonts consultades, el 16 d’agost el PDC va presentar les seves al·legacions al registre de partits mantenint la seva voluntat de conservar la marca actual i exposant que la repetició de denominacions és comuna en altres casos. De fet, el terme socialista es repeteix en més de vint formacions. Tot i això, el partit es mostra disposat a canviar l’ordre de la seva denominació i dir-se Partit Català Demòcrata per facilitar la distinció. També està obert a canviar les seves sigles i passar de l’actual PDC a PDCat. Pel que fa als estatuts, el partit els va aprovar l’endemà del requeriment -en el segon congrés, on també va escollir els líders i va remetre’ls al registre.

Què diu la llei?

Després de la resposta del Partit Demòcrata a Interior, el registre de partits té un termini de vint dies per respondre. I, segons fonts del ministeri, no tardaran a resoldre el cas. La llei orgànica de partits polítics, del 2002, disposa que la denominació dels partits “no podrà incloure termes o expressions” que “indueixin a error o confusió sobre la seva identitat”, a més de respectar les lleis i els drets fonamentals. Tampoc pot “assemblar-se o identificar-se”, encara que sigui “fonèticament”, amb la de cap altre partit prèviament inscrit en el registre. La norma també està avalada per una sentència del Tribunal Constitucional de l’any 1986 en què expressa que el nom dels partits ha d’estar “al servei” d’una identificació “clara” de qui presenta la candidatura perquè la voluntat política dels votants s’acabi plasmant a les urnes. Les exigències que posa la norma en el nom també es traslladen a les sigles o símbols de les formacions.

D’acord amb el registre de partits, que és públic, ara per ara hi ha fins a deu formacions existents que inclouen el terme demòcrates en la seva denominació a tot l’estat espanyol. D’aquests partits, a més del partit democristià d’Antoni Castellà, hi ha una altra formació amb la qual coincideixen part de les sigles.

Fonts de Demòcrates de Catalunya insisteixen que tard o d’hora els dirigents del PDC hauran de presentar una solució per poder registrar el partit. Quan es va saber el nom escollit per la militància convergent, Demòcrates de Catalunya va posar altres condicions a sobre de la taula per no arribar als tribunals: diferenciar-se en les sigles, amb el logotip, el color blau i, sobretot, amb l’adjectivació de “demòcrates”.

“Qüestions polítiques”

Malgrat que s’obri a una alternativa, fonts del PDC asseguren que si Interior acaba tombant el nom serà per “qüestions polítiques”, ja que administrativament “compleixen els requisits”. No n omés perquè la repetició és comuna, també perquè, segons la tesi d’un dirigent, el terme demòcrates és massa genèric perquè se l’apropiï un sol partit. En cas d’una negativa frontal del registre d’Interior a acceptar les seves al·legacions, l’executiva del PDC plantejarà si busca altres instàncies on poder defensar la marca o donarà, altra vegada, la veu a la militància. En tot cas, la resposta, segons Interior, serà “en els pròxims dies”.

stats