Política 22/12/2015

Junts pel Sí proposa a la CUP una presidència coral de "transició" amb Mas al capdavant

La proposta passa per incloure la paralització del complex d’oci BCN World, aturar els desnonaments i "revertir concessions i retallades" en matèria de salut. JxSí planteja, al costat del president, tres presidències de comissions de Govern (Junqueras, Munté i Romeva) 

Laia Vicens / Oriol March
5 min
Raül Romeva, en la compareixença d'aquest migdia / FRANCESC MELCION

BarcelonaJunts pel Sí ja ha presentat una "proposta d'acord" a la CUP, que la sotmetrà a votació de l'assemblea el proper diumenge, 27 de desembre. "No és l'acord amb la CUP, és una proposta que proposem a l'assemblea de la CUP", ha afirmat el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, que ha comparegut en roda de premsa amb Marta Rovira, Josep Rull, Toni Comín, Lluís Corominas, Eduardo Reyes, Jordi Turull, Muriel Casals, Pere Aragonès, Magda Casamitjana i Lluís Llach. "El document s'ha fet treballant amb la CUP, però no és un text acordat amb la CUP, perquè la CUP ha de treballar-lo en els seus àmbits respectius", ha remarcat Romeva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Clica aquí per llegir el text íntegre de la propostaRomeva ha assegurat que la proposta d'acord, de 63 pàgines, està destinada a "garantir la seguretat jurídica" a través de la conformació de les estructures d'estat i dels marcs jurídics per fer la transició nacional i inclou les "mesures específiques i les dotacions pressupostàries" en relació amb el pla de xoc. Segons ha detallat Romeva, les mesures previstes pel pla de xoc sumarien uns 270 milions d'euros, una xifra "quantiosa però assumible".

Entre altres mesures, Romeva ha anunciat que el document planteja "protocols d'acció a tot el territori català" per garantir que cap persona serà desnonada. Una altra mesura que preveu el document és "paralitzar a tots els efectes" el complex de BCN World.

Raül Romeva ha comparegut flanquejat per altres membres de Junts pel Sí / FRANCESC MELCION

En matèria sanitària, Romeva ha dit que no s'ampliarà cap "concessió de gestió privada". "Hi ha una decisió ferma que la situació no augmentarà, sinó que s'atura, i fins i tot s'aniran revertint concessions i retallades", ha afirmat, en relació, ha dit, amb els projectes del Tarragonès, l'ICS de Girona, l'assistència sanitària privada i el consorci de Lleida. Romeva no ha concretat més a l'espera que els mitjans de comunicació tinguin en paper la proposta d'acord.

Tot plegat, ha dit Romeva, s'ha impulsat amb l'objectiu de "seguir eixamplant la base social a favor d'un nou estat". Aquesta era una prioritat per a la CUP, que fa un parell de setmanes va celebrar que Junts pel Sí assumís que aquest era el repte fonamental de tot el procés.

Mas, president, i tres comissions de Govern

Pel que fa a la presidència de la Generalitat, la proposta de Junts pel Sí es remet a l'anunciada pel president de la Generalitat, Artur Mas, durant el segon debat d'investidura. La idea és "no investir un president, sinó una presidènciaformada per un equip de quatre persones", en què hi ha un president del Govern –que seria Artur Mas– i tres presidències de comissions de Govern –Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva.

Es tracta, segons ha explicat Romeva, d'una "presidència de transició entre l'estatus actual i l'etapa constituent". Romeva també ha dit que s'inclou la moció de confiança proposada per Mas just d'aquí a un any.

Reunions a última hora

Els equips negociadors de Junts Pel Sí i la CUP han tancat el document definitiu, que se sotmetrà a votació en l'assemblea que l'esquerra anticapitalista farà aquest diumenge a Girona. La reunió d'ahir va ser determinant per deixar pràcticament enllestida la proposta d'acord. De fet, quan va acabar la reunió, la direcció de JxSí va continuar treballant als despatxos fins més enllà de les 23.00 h. Aquest matí, uns i altres s'han tornat a trobar al Parlament per incloure els últims detalls d'un preacord que presentaran, per separat, en dues rodes de premsa. Junts pel Sí ha fixat la convocatòria a les 12.30 h i la CUP, a les 17 h.

Les dues parts anunciaran l’oferta acordada en relació amb el pla de xoc d’emergència social, el procés constituent, la ruptura amb l’Estat i la fórmula i el nom de la futura presidència de la Generalitat. Una oferta d’acord global que la CUP sotmetrà a votació de la militància el diumenge en una assemblea a Girona. Per poder tancar un document acordat, els equips negociadors van trobar-se ahir al Parlament, en la penúltima reunió entre les dues formacions, que van donar per fet que l’oferta en ferm es podrà anunciar finalment avui.

“El preacord es tancarà molt aviat”, va afirmar Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí, que va voler llançar un missatge optimista: “Si en dos mesos no haguéssim avançat, és que seríem inútils”. Una idea semblant va apuntar el cap de files de la CUP al Parlament, Antonio Baños, als periodistes: “Les converses van bé: seguir negociant sempre és una bona notícia”, va assegurar.

Segons ha pogut saber l’ARA, el preacord podria incloure la paralització de BCN World, com reclamava la CUP. De fet, es tracta d’un projecte desinflat des que Enrique Bañuelos, antic soci de la Generalitat en la impulsió del macrocomplex hoteler i d’oci, va abandonar una idea que, a més, mai va comptar amb el suport d’ERC.

La CUP espera un gest d’ERC

Precisament, la CUP també espera que ERC pressioni CDC en un altre sentit: els cupaires consideren que els resultats del 20-D avalen el veto a Artur Mas. “No podem fer president el líder del partit que ha quedat quart a Catalunya”, comenta un membre de la CUP. En un comunicat fet públic la matinada del diumenge, la formació de l’esquerra independentista va demanar a Junts pel Sí que proposés un candidat alternatiu perquè la proposta tingués “més possibilitats” de ser “àmpliament acceptada” per l’assemblea. “La CUP emplaça Junts pel Sí a cloure el procés de converses amb una oferta que inclogui una presidència alternativa que pugui generar un ampli consens, i també a millorar la proposta en relació amb el pla de xoc”, va afirmar el partit.

Alguns dels diputats de la CUP, dirigint-se cap als despatxos de Junts pel Sí / PATRÍCIA MATEOS (ACN)

Fonts de l’esquerra anticapitalista consultades per l’ARA confien que, amb el 'sorpasso' d’ERC a Convergència, els d’Oriol Junqueras moguin peça i pressionin perquè Mas faci un pas enrere, ara que s’ha evidenciat, diuen, que el procés vira cap a l’esquerra. El president d’ERC, però, va enterrar aquesta possibilitat i va confirmar que Mas es manté com a primera opció.

El president en funcions estava convençut a finals de la setmana passada que l’entesa ja era un fet. Ahir en va parlar amb to “optimista” davant la direcció de Convergència, tot i que no va donar res per fet. “Això sí: va deixar clar que les negociacions han afectat el resultat electoral”, assenyalen fonts nacionalistes consultades, que assenyalen que Mas no té previst fer cap pas enrere davant la demanda de l’esquerra alternativa de buscar un nom que generi més consens que el seu.

Tripartit d’esquerres?

El resultat del 20-D, de moment, ha refredat les ganes que tenien determinats sectors de CDC de forçar eleccions al març. “Podria ser que, si s’arriba aquest escenari, hi hagi un tripartit d’esquerres entre ERC, la CUP i una candidatura de Podem avalada per Ada Colau”, assenyala un alt dirigent nacionalista.

El desenllaç, això sí, és cada cop més proper. La direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí es va reunir llargament durant la jornada d’ahir i espera que l’esquerra alternativa emeti el seu veredicte. L’última paraula la té l’assemblea.

Proposta d'acord de Junts pel Sí a la CUP
stats