Política 14/06/2020

Paluzie vol tornar presidir l'ANC després de la seva victòria incontestable a les eleccions

Baños queda segon, mentre que els afins a Canadell ocupen del tercer al cinquè lloc

Xavi Tedó
2 min
Plauzie torna a ser la candidata més votada en les eleccions de l'ANC amb una victòria clara

BarcelonaL'actual presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha tornat a guanyar les eleccions al secretariat de l'entitat amb un total de 6.078 vots, mil més que els que va obtenir ara fa dos anys. En segona posició s'ha situat el periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños, amb 5.283 vots, que ja ha descartat postular-se com a màxim responsable de l'entitat ni ocupar cap càrrec orgànic per motius laborals. En declaracions a l'ARA, Paluzie admet que no s'esperava aquests resultats. "He tret més vots que fa dos anys tot i el desgast que implica està en primera línia", subratlla la presidenta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paluzie, que abans de la campanya va dir que no repetiria en el càrrec els pròxims dos anys si no se sentia a gust amb els 77 nous membres del secretariat, deixa clar que la clara victòria a les urnes i la nova composició de la direcció l'empenyen a postular-se de nou com a presidenta. "Em veig amb ganes de revalidar el càrrec i conformar un acord", ha revelat. Serà aquest dissabte quan els nous 77 membres del secretariat escolliran el president, el vicepresident, el secretari i el tresorer.

El sector afí al president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha obtingut uns bons resultats perquè la principal rival de Paluzie, Montse Soler, ha sigut la tercera candidata que ha rebut més suport, amb 4.687 vots. Soler, que ja és secretària nacional, va ser la impulsora de la campanya de l'ANC, Eines de País, que va catapultar Canadell a la presidència de la Cambra.

El quart i cinquè candidats més votats també formen part d'aquest grup proper a Canadell. David Fernàndez, vicepresident del Cercle Català de Negocis i secretari nacional de l'ANC, ha rebut 4.200 vots, mentre que Adrià Alsina, excap de comunicació i excandidat a la presidència de l'entitat, 3.677. Tot i així, fonts de l'entitat asseguren que aquest sector té una dotzena de representants i que la candidatura de Paluzie, una "quarantena que són propers". A aquests cal sumar-hi els 15 que se situen en l'òrbita de Poble Lliure, que també aposten per Paluzie després que Baños s'hagi descartat per cap càrrec orgànic.

Amb aquesta victòria incontestable, sembla molt difícil que es repeteixi, doncs, l'escenari del 2018 quan Paluzie va ser elegida presidenta com a solució de consens davant la pugna entre els partidaris d’Alsina, pròxim a l’expresident Jordi Sànchez, i del president del CIEMEN, David Minoves, a qui acusaven de voler portar l’entitat cap als postulats d’ERC per la seva antiga militància als republicans, tot i defensar l’acostament als CDR.

Participació similar per l'augment de socis

Completen la llista dels més votats al secretariat pel bloc nacional el líder de Mossos per la República, Albert Donaire; la consultora Sònia Urpí García; l’enginyer industrial Xavier Sunyer, també afí a Canadell; Manuela Matzeu; Jordi Fité; Xesca Oliver; Narcís Turull, i David Llambrich.

A les eleccions d'aquest any hi han participat 8.876 membres, cosa que representa una participació del 19,73%, un percentatge lleugerament superior al de les últimes eleccions, que va ser del 19,51%. Tot i que han votat 1.721 persones més que en les últimes eleccions, les que es van celebrar el 2018, el tant per cent de participació és similar, ja que en aquests dos anys l’Assemblea ha crescut en prop de 10 mil membres de ple dret.

stats