Podem expulsa una regidora d'Alacant per haver adjudicat contractes a companys de partit

Nerea Belmonte recorrerà la decisió al consell de garanties estatal i anirà als tribunals, ja que denuncia que s'ha actuat contra ella per ser membre del sector crític de la formació

El comitè de garanties de Podem al País Valencià ha decidit expulsar del partit l'exregidora de Guanyar Alacant –ara és regidora no adscrita– Nerea Belmonte, després de saber-se que va concedir diversos contractes menors a l'empresa de comunicació de dos companys seus de Podem, segons han indicat fonts de la formació a Europa Press.

L'expulsió es produeix després que la comissió gestora de la ciutat d'Alacant de Podem proposés al Consell Ciutadà Valencià l'obertura d'un expedient informatiu per part del comitè de garanties per si Belmonte "hagués vulnerat el codi ètic" de la formació. Així mateix, la comissió de garanties de Guanyar Alacant va dictaminar al març que l'exregidora d'Acció Social i Habitatge a l'Ajuntament d'Alacant va "incomplir" el codi ètic de la coalició en quatre dels seus articles, per la qual cosa li va reclamar que deixés el càrrec al consistori.

En concret, es tractava de l'article 3.8, en participar "directament o indirectament" en un procés de contractació de l'Ajuntament, i l'article 3.7, per haver contractat una empresa constituïda amb posterioritat a la seva presa de possessió com a regidora "corrent el risc de generar dependències o clientelismes". Així mateix, hauria incomplert l'article 3.2, per no haver renunciat a un regal en forma d'un passi per assistir a la Madrid Fashion Week "que li va fer una amistat comuna amb els socis" de l'empresa a la qual va contractar; i l'article 3.11, per tolerar l'adjudicació continuada amb una empresa d'amics i per no "perseguir amb fermesa" qualsevol signe de "frau o corrupció".

Ara i després de la decisió del comitè de garanties autonòmic d'expulsar-la del partit, Belmonte comptarà amb un termini de quinze dies per presentar un recurs davant el comitè de garanties estatal, segons han indicat les mateixes fonts.

La regidora anirà al comitè estatal i als tribunals

Una possibilitat que la regidora ja ha avançat que durà endavant. I no només recorrerà a la comissió de garanties estatal, sinó que també emprendrà accions judicials contra "aquelles persones que de forma malintencionada hagin intentat o intentin embrutar" el seu honor o imatge, segons ha indicat en un comunicat.

Segons afirma, la seva expulsió "no es basa en la contractació de militants del partit", sinó en la seva "desobediència" a la gestora d'Alacant per no haver renunciat a l'acta de regidora. "La meva expulsió no es deu a la contractació que vaig dur a terme, sinó a la desobediència a un òrgan que no tenia ni té legitimitat per exigir-me l'acta, i per això recorreré la decisió a l'òrgan superior", sosté.

D'aquesta manera, recalca que la comissió de garanties "no ha entrat a valorar que la gestora va deixar la decisió sobre la meva acta en mans d'Esquerra Unida a través de Guanyar Alacant, la qual cosa va ser una irresponsabilitat política, ni tampoc el fet que la gestora temporal de Podem Alacant no tenia potestat per exigir la meva dimissió". "La gestora de Podem Alacant tenia ple coneixement que Guanyar Alacant era controlada per Esquerra Unida i que l'assemblea on es va decidir la meva expulsió tenia múltiples irregularitats, entre elles que no van deixar votar desenes de militants de Podem", critica Belmonte.

A més, la regidora al consistori alacantí assenyala que una gestora que "no apareix ni tan sols" en el document organitzatiu del partit "no té potestat" per exigir la seva acta de regidora, ja que ella ni es va presentar a les eleccions locals amb Podem ni "és l'òrgan del partit amb la potestat per exigir dimissions". "Els nostres reglaments estableixen clarament que és la comissió de garanties l'òrgan encarregat de decidir sobre el compliment del codi ètic de Podem i, per tant, qualsevol exigència de dimissió per part d'una gestora o consell ciutadà no s'ajusta als nostres processos interns", subratlla.

De la mateixa manera, Belmonte assegura que no ha fet "res d'il·legal ni contrari al codi ètic de Podem i, de fet, en altres ciutats com València, regidors militants de Podem han contractat companys de partit i han rebut el suport del partit". Per tant, considera que la "gran diferència" és que ella no pertany al sector "oficialista" del partit i sempre se l'ha titllat de "crítica". "Sembla que les crítiques no són sempre benvingudes a Podem, sobretot si vénen de persones que no poden ser controlades per la cúpula valenciana", puntualitza.

Belmonte ha avançat que en els pròxims dies farà pública tota la documentació sobre el procés d'"investigació" de la comissió de garanties del País Valencià perquè "la gent tingui tota la informació a la seva disposició per poder opinar lliurement". "Les eleccions han acabat, temps durant el qual he estat callada per evitar que hi hagués soroll a Alacant contra Podem, la meva lleialtat cap al meu partit ha quedat suficientment provada, però no permetré durant més temps atacs gratuïts sense defensar-me davant les mentides", remarca.

D'aquesta manera, la regidora denuncia una "caça de bruixes" contra ella i avisa que no "tolerarà" que es manipuli la informació per "tacar" el seu nom. Per això, assenyala que portarà a terme les accions judicials que consideri necessàries "contra aquelles persones que de forma malintencionada hagin intentat o intenten embrutar el meu honor o la meva imatge".