Podem s'inclina per anar en solitari a les eleccions catalanes amb l'objectiu de "fer fora CiU"

"Catalunya és una prioritat per a nosaltres. Sense guanyar a Catalunya no es guanya a Espanya", sosté Marc Bertomeu, líder del partit a Barcelona

El secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu, ha explicat aquest diumenge que el seu partit s'inclina per presentar-se en solitari a les eleccions catalanes anunciades fa poc pel president Artur Mas per al 27 de setembre. "La nostra voluntat és presentar-nos en solitari però no ens tanquem la porta a parlar amb diferents formacions que tinguin la voluntat de sumar-se al nostre projecte de ruptura", ha exposat en una entrevista d'Europa Press.

Així, mentre que d'una banda Podem Barcelona busca una aliança municipal a la capital catalana amb ICV-EUiA, Guanyem i Procés Constituent, per l'altra, veu "complicat" seguir la mateixa estela amb vista a les catalanes. Bertomeu sosté que la política municipal no té res a veure amb l'autonòmica o l'estatal, i sentencia que Podem té una manera de fer política "molt diferent" a la resta de formacions; sigui com sigui, recorda que qualsevol pacte pre o postelectoral ha de ser ratificat per l'assemblea ciutadana.

Celebra que el president de la Generalitat hagi anunciat eleccions anticipades, i lamenta que no les hi hagi convocat de manera immediata, ja que considera que el "mandat" de CiU es va acabar amb la celebració del procés participatiu del 9N. "Calen unes eleccions per fer fora el govern de CiU a la Generalitat. Per tant la nostra lectura és que tenim la possibilitat de demostrar que el 2015 també a Catalunya és l'any del canvi", ha sentenciat.

Al partit de Pablo Iglesias a Catalunya les enquestes li vaticinen que irromprà amb força al Parlament, i tot i que el deixen lluny d'una eventual victòria, Bertomeu assegura que es presentaran per vèncer. "L'expectativa evidentment és guanyar. Les enquestes diuen que no és és el més possible, però nosaltres ens presentem com a partit de govern i no com a partit d'oposició. El nostre objectiu és fer fora el govern de CiU", sentencia el líder de Podem Barcelona.

Bertomeu afirma que els quatre anys de Mas al capdavant de la Generalitat han estat un fracàs absolut per les retallades, i retreu a ERC haver-li donat al president Mas un nou "xec en blanc" per aprovar els pressupostos del 2015. El líder de Podem a Barcelona rebutja que els comicis puguin tenir caràcter plebiscitari com defensen CiU i ERC, i avança que el seu programa electoral advocarà per un procés constituent "per decidir el model territorial, però també l'econòmic i social".

La importància de Catalunya

És un any clau per a Podem, ja que s'enfronta amb diverses eleccions autonòmiques i a les generals, i Bertomeu destaca que el partit dóna una importància especial a les catalanes: "Catalunya és una prioritat per a Podem. Sense guanyar a Catalunya no es guanya a Espanya: això és evident".

Bertomeu veu Podem com el partit "més transversal", que es nodreix sobretot de votants del PSC i C's –segons la demoscòpia, esgrimeix–, però que també capta votants al PP, ERC i la CUP.