Política 08/06/2017

Puigdemont inicia el compte enrere posant data i pregunta al referèndum

El Govern compartirà protagonisme al Pati dels Tarongers amb els diputats de JxSí i la CUP

Aleix Moldes
4 min
calendari referèndum

BarcelonaEl Govern concretarà demà la pregunta i la data del referèndum. Després de mesos donant pistes, el secret es revelarà a les 10 del matí, quan Carles Puigdemont es dirigeixi a la ciutadania des del Pati dels Tarongers. Les opcions, però, sempre han sigut molt limitades. El mateix Puigdemont va anunciar durant el debat de la qüestió de confiança que la data seria com a molt tard la segona quinzena de setembre. L’anàlisi del calendari porta a dies més tard: l’1 d’octubre és, des de fa moltes setmanes, la data que circula en les reunions entre l’executiu, JxSí i la CUP. Algunes fonts, però, parlen també del 8 d’octubre. Enrere va quedar la proposta de la CUP, que ni ERC ni el PDECat descartaven inicialment -Puigdemont també la va sondejar- de poder avançar la votació al mes de juny o juliol. “No hauríem estat preparats”, reconeix una font del Govern. Els preparatius del referèndum i, sobretot, la gestió d’un hipotètic sí a la independència feien recomanable deixar passar alguns mesos perquè el Govern pogués estar més preparat per poder assumir les competències necessàries per iniciar la desconnexió de l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la formulació de la pregunta sempre s’ha buscat claredat a l’hora de preguntar per la independència. “¿Vol que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república?”, és l’opció que més consens genera entre els partits sobiranistes, segons expliquen a l’ARA diverses fonts. La solució, però, només la té Puigdemont, que l’ha traslladat a un reduït grup de persones de la seva confiança. El president fins i tot es reserva l’opció d’introduir modificacions en el redactat abans de fer pública la pregunta.

Anunci al Pati dels Tarongers

Els primers a conèixer la data i la pregunta de la boca del president seran els consellers. A les 9.30 h, Puigdemont els ha convocat a tots a una reunió extraordinària del consell executiu. Serà el preludi de l’acte que tot seguit es farà al Pati dels Tarongers. Allà el Govern compartirà protagonisme amb els 10 diputats de la CUP i els 61 de Junts pel Sí -entre ells, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell-. Els diputats de la majoria sobiranista van quedar formalment convocats via WhatsApp pel president del grup, Jordi Turull, que els va recordar que la seva presència és “inexcusable”.

Puigdemont anunciarà quan es farà el referèndum i a què hauran de respondre els catalans i, acompanyat pel vicepresident, Oriol Junqueras, respondrà a les preguntes de la premsa a la sala Torres-García.

La imatge serà semblant a la del 9-N, però amb tres diferències rellevants, més enllà que el 2013 s’escollís la Galeria Gòtica i no pas el Pati dels Tarongers per fer l’anunci. La primera, l’absència del bloc que aleshores va representar el sí-no, format per ICV-EUiA i Unió. El Govern espera en aquest sentit un posicionament clar dels comuns, que s’inclinen per avalar la via unilateral com a acte de “mobilització”.

La segona, la presència aquest cop de la majoria dels diputats del Parlament, el 47% dels vots en les eleccions del 27-S, per evidenciar el suport parlamentari al referèndum. La diferència principal, però, no es percebrà en la fotografia sinó en les paraules. El 12 de desembre del 2013, l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, va parlar de “consulta” i va oferir “mà estesa” al govern espanyol per negociar-la. Quatre anys després la via pactada ha quedat amortitzada i l’executiu es concentra en un “referèndum” que es convocarà basant-se en una nova legalitat catalana i contra l’actual ordenament constitucional.

L’anunci de la data i la pregunta arribarà tot just tres dies després que el Pacte Nacional pel Referèndum hagi passat al congelador. L’independentisme afronta ara el referèndum unilateral com l’única opció perquè els catalans decideixin el seu futur a les urnes. L’anunci, que contravé directament les advertències de l’Estat, posarà pressió a Mariano Rajoy.

Ahir mateix, en un acte amb empresaris a Barcelona, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va insistir que el govern de l’Estat “actuarà quan ho hagi de fer”. Segons ella, l’anunci de data i pregunta arriba quan la Generalitat “està més sola”, i per aquesta raó “es torna més radical”.

El Govern no s’atura. Dimarts, durant la reunió del Pacte, Puigdemont va deixar clar que l’executiu assumeix la responsabilitat de convocar i organitzar el referèndum. El mateix compromís que tots els consellers i alts càrrecs de l’executiu van signar en un acte simbòlic al mes de maig al Pati dels Tarongers, l’escenari que servirà per anunciar data i pregunta. El Govern, mentrestant, tira endavant els preparatius, i ahir mateix el departament de Governació va conèixer les ofertes de les dues empreses que volen fabricar les 8.000 urnes de metacrilat que vol encarregar el Govern. Plastic Express les faria per 25 euros cadascuna i la UTE formada per Espai World i Suministros Integrales Futbida per 23 euros. Aquests seran els preus màxims si finalment Governació homologa aquestes dues empreses i la Generalitat els acaba fent l’encàrrec.

Demà el protagonisme serà per a Puigdemont amb l’anunci de la data i la pregunta, i diumenge passarà a les entitats sobiranistes. A partir de les 12 del migdia, les quatre columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, mostraran el suport de l’independentisme al referèndum unilateral que prepara el Govern. L’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, serà l’encarregat de llegir el manifest conjunt. “Sense idolatrar-lo, sabem que és un símbol”, va justificar ahir el president de l’ANC, Jordi Sànchez, que va assegurar que “no va costar gaire” convèncer-lo perquè assumís el protagonisme de la jornada. La presència del Govern encara no està confirmada, tot i que el líder de l’ANC va avançar que s’hi reuniria per formalitzar la invitació.

A partir de la setmana que ve l’Assemblea insta l’executiu a “donar totes les explicacions que pertoquin, també en seu parlamentària” perquè la ciutadania conegui com funcionarà el referèndum.

El Govern presentarà la data i la pregunta sense haver explicat encara el mecanisme legal per votar. De fet, fonts dels partits apunten que el debat sobre si hi ha d’haver una llei de referèndum expressa per a la votació o si ja estarà inclosa en la llei de transitorietat continua obert. La incògnita es resoldrà abans de l’estiu. Com passarà amb la data i la pregunta, serà un pronunciament públic, sense signar cap paper, per evitar que l’Estat pugui impugnar-ho. Amb la Moncloa vigilant de prop, la Generalitat farà demà un pas important cap al referèndum.

stats