Política 01/03/2016

Puigdemont escriu a 'The Guardian' que donaria suport a un govern PSOE-Podem a canvi d'un referèndum

El president de la Generalitat publica un article al diari britànic en què assegura que els diputats independentistes podrien desencallar la investidura espanyola si s'atén la reclamació catalana de fer una consulta

Ara
2 min
Puigdemont, al 'The Guardian': "Catalunya és un actor clau per aconseguir un govern estable a Madrid"

BarcelonaUn govern PSOE-Podem amb el suport -o l'abstenció- dels diputats independentistes que garanteixi un referèndum a Catalunya. Aquesta és la via defensada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un article al diari britànic 'The Guardian' aquest dimarts. El cap de l'executiu català llança la seva proposta per investir un president a Espanya el mateix dia que Pedro Sànchez ha encetat el debat d'investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president assegura que, davant la impossibilitat d'acord entre els partits espanyols per forjar un govern, la "única manera" d'evitar la "inestabilitat" a Espanya aquest 2016 és afrontar la situació catalana. "Catalunya és un actor clau per aconseguir un govern estable a Madrid", sentencia Puigdemont.

En aquest sentit, el cap de l'executiu defensa que cal un "diàleg seriós" entre Catalunya i Espanya sobre un referèndum d'independència i els termes de la separació si és que la majoria de catalans ho decideixen. També aprofita per criticar l'actitud del govern de Mariano Rajoy en els darrers quatre anys que ha "ignorat" les reivindicacions catalanes però assenyala que "finalment el PSOE i Podem estan parlant amb els partits independentistes". "És un pas en la direcció adequada", afegeix.

La tesi del president català és que abordar la qüestió catalana en termes d'un referèndum sobre independència serà bo per Espanya i també pel conjunt de la Unió Europea perquè evitarà la inestabilitat política i unes noves eleccions al juny. Ara bé, Puigdemont també deixa clar que si l’Estat no s'avé a negociar amb Catalunya, el Govern té un mandat democràtic de divuit mesos per fer efectiva la independència a través de l’aprovació de les lleis de desconnexió.

stats