Política 12/09/2016

Puigdemont diu que només es convocarà un referèndum "si és factible"

El president de la Generalitat creu que és "el millor mecanisme" per culminar el procés, però deixa clar que la votació hauria de ser vinculant i tenir "totes les garanties"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio'

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha insistit aquest dilluns que un referèndum és "el millor mecanisme" per culminar el procés i que "és l'instrument perfecte per comptar-nos", si bé ha deixat clar que només es convocarà "si és factible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al marge de si l'Estat permet el dret a decidir dels catalans -el president va anunciar aquesta Diada que ho tornarà a demanar al govern espanyol, malgrat reconèixer que no està esperançat amb la resposta-, Puigdemont ha explicat en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio' que el referèndum, que es convocaria el juny o juliol del 2017, hauria de ser vinculant i tenir "els estàndards acceptats pel món en termes de participació, validació de resultats i totes les garanties". "Si hi ha una voluntat acreditada, un mecanisme segur i veraç, el reconeixement internacional arriba", ha argumentat.

En tot cas, Puigdemont ha demanat no enlluernar-se tant per l'instrument perquè "no és una finalitat en si mateix", i ha aclarit que, si el referèndum no és el millor mecanisme, "tenim el full de ruta que ens situa en unes eleccions constituents". El president ha insistit, això sí, que l'estiu de l'any que ve "haurem culminat el procés", i encara ha afegit: "Si ens mobilitzem la Diada de l'any que ve serà per celebrar".

Pel que fa a les qüestions més immediates, Puigdemont ha qualificat de "barbaritat" la possibilitat que Carme Forcadell sigui inhabilitada com a presidenta del Parlament per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. Tot i que no ha volgut utilitzar el terme 'desobediència', el president ha afirmat que "Forcadell és i serà la presidenta fins que el Parlament la destitueixi". I en aquests moments, ha afegit, "no hi ha cap causa perquè deixi de ser-ho".

stats