Política 04/08/2016

Puigdemont trasllada l'acte institucional de la Diada a l'esplanada del Born

El Govern ha decidit mantenir el canvi d'ubicació malgrat la polèmica sorgida arran de l'exposició de figures franquistes

Acn
2 min
L'acte institucional de la Diada d'aquest any es farà a l'esplanada del Born Centre Cultural de Barcelona

BarcelonaEl Govern de Carles Puigdemont ha decidit celebrar l'acte institucional de la Diada en un espai diferent del dels últims anys. Segons l'ACN, l'executiu ha traslladat la commemoració de l'Onze de Setembre a l'esplanada del davant del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Un espai que en els últims dies ha estat objecte de polèmica i debat arran de l'exposició que portarà una estàtua de Franco i altres figures relacionades amb el règim a aquestes instal·lacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern assegura que la decisió del canvi d'ubicació estava presa abans que saltés la controvèrsia, però que aprofitaran per reivindicar l'espai com a emblema de Catalunya i representació de la seva història. L'any passat, l'acte institucional de la Diada va ser el 9 de setembre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Aquest any, el Govern ha triat el 10 de setembre a la nit per a la commemoració institucional.

Les migracions, eix central de l'acte

Puigdemont ha decidit que l'acte estigui dedicat a les migracions i Catalunya com a terra d'acollida. La creació artística que embolcalla l'acte estarà dirigida pel director Josep Maria Mestres, que ja va capitanejar la inauguració del Tricentenari 1714-2014 a la Seu Vella de Lleida.

L'acte pretén homenatjar els nouvinguts i les persones que s'han vist obligades a marxar de casa seva a la recerca d'una vida millor. Hi haurà referències als catalans que van marxar en èpoques difícils; als joves que se'n van ara per poder treballar; als murcians, andalusos o extremenys que van arribar a Catalunya al segle XX; als que van fugir de la Guerra Civil i les seves conseqüències; a la immigració africana, americana i de l'Europa de l'Est, i a la diàspora siriana que arriba als països europeus.

Està previst que l'acte comenci amb 'El cant de la senyera', interpretat per l'Orquestra de l'Esmuc, la Coral Cantiga i el Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès. Després s'escoltarà l'himne internacional gitano, amb l'Orquestra de l'Esmuc i el grup RumbAmmazigha. I seguidament, el grup de dansa Pol Jiménez ballarà la 'Dansa espanyola n. 5 Andalusa', i el trio de veus negres The Sey Sisters interpretaran 'Summertime', amb l'Orquestra de l'Esmuc i la Coral Cantiga.

Una peça de 'Nabucco', de Verdi, i Lluís Llach interpretant amb el grup Obeses 'Venim del nord, venim del sud' seran les següents actuacions musicals, que donaran pas a un espectacle tradicional africà amb la veu de Touty Mane i la percussió de Ngor Mbaye i Cheihk Koité. Una cançó basada en 'L'emigrant', de Jacint Verdaguer, que barrejarà molts dels intèrprets anteriors intentarà també vol mostrar el mestissatge cultural en la Catalunya com a terra d'acollida.

Per acabar, s'interpretarà l'himne nacional de Catalunya, 'Els segadors'. La tradicional hissada de la senyera es farà aquest any en el gran pal de bandera de 17,14 metres, que també ha estat polèmic darrerament arran d'una piulada del regidor del PSC de Barcelona, Daniel Mòdol, que l'ha titllat de "porno nacionalista provincià".

L'acte institucional al Born també comptarà amb interpretacions i lectures de textos per part de Carme Elías, Pep Munné, Pep Planas i el jove Artur Raurich, un actor nascut l'any 2002 a Madagascar i que amb només 10 mesos es va traslladar a Catalunya.

stats