Política 23/12/2020

Puigdemont serà el cap de llista simbòlic de JxCat el 14-F

Farà tàndem amb Borràs perquè sigui la "primera presidenta" de la Generalitat

Núria Orriols Guiu
3 min
Puigdemont erigeix JxCat com el "carril central" i promet fer un partit "no sectari"

BarcelonaDesprés d'anunciar que no serà el candidat de JxCat a la Generalitat, l'expresident Carles Puigdemont ha esvaït la incògnita aquest dimecres sobre quina serà la seva posició a la llista de les eleccions del 14 de febrer. En un vídeo gravat des de Waterloo, Puigdemont ha anunciat que serà el número u per Barcelona de forma simbòlica, ja que la presidenciable serà Laura Borràs. "Vull ajudar que sigui la primera presidenta de Catalunya. Proposaré a l'executiva de JxCat encapçalar la llista per Barcelona", ha expressat l'expresident, una voluntat que serà ratificada properament per la direcció, ja que que li havia demanat que es presentés per a aquesta posició.

Puigdemont ha fet el vídeo acompanyat de la candidata a la presidència, que ha viatjat a Bèlgica per trobar-se amb l'expresident i analitzar com afrontar la precampanya electoral del 14-F. "És una enorme responsabilitat", ha dit Borràs, exhibint ja el tàndem que Junts explotarà d'ara fins a les eleccions del 14 de febrer. Amb l'aposta de Puigdemont i l'actual líder al Congrés de Diputats, JxCat pretén repetir la remuntada del 21 de desembre del 2017: Puigdemont anava per darrere d'Esquerra a les enquestes i va acabar per davant (amb 34 diputats per 32 dels republicans) situant-se com a primera força dins el sobiranisme –Ciutadans va ser el partit més votat.

El missatge de Puigdemont ja indica quins seran els eixos de campanya a les eleccions: es vol presentar JxCat com un partit capaç de gestionar la situació actual i alhora "compromès amb la República Catalana", tot i que no concreta quin és el seu full de ruta per assolir-la. "La victòria de JxCat és la garantia de governar sense complexos amb la màxima exigència i determinació davant de l'Estat [...]. I garantir un govern compromès amb l'1-O que construeixi sobirania i deconstrueixi dependència", ha dit en el vídeo. Puigdemont també ha afegit que vol recuperar "la unitat estratègica" de l'independentisme, malgrat la falta d'entesa d'aquesta legislatura i la distància del plantejament actual amb Esquerra, que aposta per eixamplar la base, el diàleg i participar en la governabilitat de l'Estat.

Completar les llistes

El rol de Puigdemont era un dels interrogants que quedava per aclarir a Junts després de les primàries per triar la presidenciable i els llocs de sortida de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. La militància va escollir per àmplia majoria Borràs com a candidata i, en la segona ronda de primàries, el més votat va ser el fins ara president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, seguit de la portaveu i vicepresidenta del partit, Elsa Artadi. En les últimes setmanes ha estat sobre la taula la possibilitat que l'expresident encapçalés Barcelona (tal com ha acabat passant); fos el número dos de Borràs o fos el cap de llista per Girona.

Després d'aquest anunci, la direcció acabarà de tancar la candidatura sencera a les eleccions i la sotmetrà a votació de la militància la setmana que ve. Els afiliats han escollit els deu primers llocs de Barcelona, però la resta serà una proposta de l'executiva. Segons fonts del partit, està previst que per a aquesta demarcació hi hagi Francesc Dalmases –que es va presentar a les primàries, però no va quedar entre els deu primers–, Aurora Madaula –que també es va presentar i no es va situar en els llocs de sortida– o l'actual vicepresident del Parlament, Josep Costa, entre altres. L'executiva farà el mateix amb Lleida, Girona i Tarragona, que encapçalen Ramon Tremosa, Gemma Geis i Albert Batet.

stats