Política 13/12/2020

Canadell i Artadi: els candidats més votats en la segona ronda de primàries de JxCat

Tremosa encapçala la votació a Lleida; Batet a Tarragona, i Geis a Girona

Núria Orriols
3 min
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell.

BarcelonaDesprés de 48 hores de votació telemàtica, els militants de JxCat han escollit els llocs de sortida per Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona amb una participació del 71%. La segona ronda de primàries ha sigut més disputada que la primera i finalment els més votats a la demarcació de la capital catalana han sigut el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell (1.269 vots), seguit dels diputats Elsa Artadi (1.212 vots) i Jaume Alonso Cuevillas (1.172 vots). Ells tres, juntament amb el conseller Jordi Puigneró, l'exconseller Lluís Puig, la consellera Meritxell Budó, el conseller Damià Calvet –que va enfrontar-se a Borràs per ser presidenciable– i el vicepresident del partit, Josep Rius, han aconseguit ser els vuit candidats amb més suports de la setantena que optaven a formar part de la llista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Laura Borràs, candidata a la presidència de la Generalitat de JxCat, doncs, anirà acompanyada en els primers llocs de la llista per Canadell i Artadi, a més del lloc que triï l'expresident Carles Puigdemont, que s'anunciarà en els propers dies.

Elsa Artadi: “Després de les eleccions estarem obligats a entendre’ns”

Les primàries també han servit per escollir els llocs de sortida de Lleida, Girona i Tarragona. El conseller Ramon Tremosa s'ha imposat amb marge a la província de Lleida per davant de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, i l'alcalde d'Alfarràs, Joan Carles Garcia Guillamon. A Tarragona, el més votat ha sigut el president de grup parlamentari, Albert Batet, seguit de la diputada Mònica Sales, i el secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós.

A Girona el duel entre la diputada Gemma Geis i l'alcaldessa de la capital, Marta Madrenas, ha sigut més disputat: s'ha imposat Geis per 350 vots (62,83%) per davant de Madrenas amb 343 vots (61,57%). També hi ha hagut sorpreses. Per davant de diputats en actiu, el tercer més votat de la demarcació és un militant de base: Salvador Vergés, empresari del sector primari, que ha tret 170 vots (30,52%). L'últim a entrar ha sigut el fins ara diputat Francesc Ten amb 126 vots (22,62%).

Per acabar de determinar la llista, però, la direcció intervindrà per garantir que sigui cremallera. A banda de Tarragona –on els resultats ja ho són–, a Girona dues dones han sigut les més votades, de manera que Salvador Vergés hauria d'avançar una posició (ha quedat tercer) per situar-se entre Geis i Madrenas. A Lleida la primera dona més votada de les primàries, la número quatre, Cristina Casol, escalarà fins a la segona posició, després de Tremosa, i se situarà per davant de Jordi Fàbrega.

A Barcelona, entre els vuit primers llocs només hi ha Elsa Artadi i Meritxell Budó, de manera que guanyaran posicions dues dones més: Pilar Calvo (que ha quedat la novena més votada) i Anna Erra, vicepresidenta del partit, que ha quedat en el desè lloc.

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu després d'una roda de premsa a Berlín, Alemanya

La reaparició de Puigdemont

Un cop els militants de JxCat han escollit els llocs de sortida de la llista de Barcelona (8), Lleida (3), Girona (4) i Tarragona (3), ara la direcció de Junts farà una proposta per completar la candidatura fins als 135 aspirants a diputats. Tots ells se sotmetran a votació de la militància, de manera que només acabaran presentant-se a les eleccions els que superin més del 50% dels vots entre les bases de JxCat.

Serà en aquest període, que s’allargarà fins a finals de mes, que reapareixerà Puigdemont, que en les últimes setmanes s’ha mantingut en segon pla: no es va mullar sobre qui era el seu candidat favorit (si Borràs o Calvet) i ha tingut un perfil baix en aquesta segona ronda de primàries. Per exemple, a diferència de l’expresident Quim Torra, no ha participat en cap acte que hagin organitzat els aspirants a diputats.

Està previst que la direcció posi sobre la taula el nom de Puigdemont perquè lideri l’oferta electoral, ja sigui com a cap de llista per Barcelona o fent tàndem amb Laura Borràs. En funció de si l’expresident va de número u o de dos a Barcelona, el tercer de la llista de Junts el 14-F serà Joan Canadell o Elsa Artadi.

stats