SEPARACIÓ DE PODERS
Política 02/05/2018

Querella d’advocats contra la cúpula judicial per afinitat al PP

Una associació de lletrats de nova creació denuncia “falta d’imparcialitat”

Ot Serra
3 min
Querella d’advocats contra la cúpula judicial per afinitat al PP

BarcelonaQuerella per prevaricació continuada contra Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i 19 càrrecs més de la judicatura espanyola. L’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils ha decidit presentar una querella criminal contra la cúpula judicial per falta d’imparcialitat i d’independència respecte als poders executiu i legislatiu. En un extens text, els denunciants consideren que existeix una trama al CGPJ per beneficiar el PP i col·locar magistrats afins al partit que s’ocupin de les principals causes per corrupció que esquitxen la formació de Mariano Rajoy. “La preservació de la separació de poders és un principi bàsic; és qüestió de democràcia”, subratlla a l’ARA Jordi Ferres, un dels impulsors de l’associació d’advocats constituïda al mes de març.

La querella, redactada per Elpidio José Silva, jutge inhabilitat per la instrucció del cas Blesa, va dirigida contra Lesmes, vocals del CGPJ -la majoria, conservadors- i jutges de l’Audiència Nacional. En l’escrit enumeren un seguit de casos en què diferents magistrats han maniobrat suposadament per tenir el control de procediments judicials que afecten el PP. Una de les més assenyalades és Concepción Espejel, expresidenta de la secció segona de la sala penal de l’Audiència Nacional. Els denunciants l’acusen d’aprofitar el càrrec per modificar el tradicional sistema de rotació a l’hora d’assumir la presidència de les causes judicials per assegurar-se que ho seria ella. Així, va aconseguir controlar els procediments de la Gürtel i de la caixa B del PP, critiquen des de l’associació de juristes. Espejel, però, davant les recusacions de les parts implicades en aquests procediments, va ser apartada pels seus propis companys de la secció segona perquè dubtaven de la seva imparcialitat. Tanmateix, a finals de l’any passat, el ple del CGPJ, gràcies als vots de la majoria conservadora, la va ascendir a presidenta de la sala penal, una posició superior a la que tenia abans.

Un altre dels casos que aporten els advocats és l’arribada d’Enrique López López a la sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional. Es tracta d’un jutge que també va ser recusat del procediment de la primera etapa de la Gürtel per la seva proximitat al PP, sostinguda pels 68 actes organitzats per la FAES en què va participar i per un article publicat a La Razón el 2011 en el qual reclamava que el PP desbanqués el PSOE del govern. Arran del seu nomenament a la sala d’apel·lacions, recaurien en les seves mans els recursos que poguessin arribar del cas Gürtel.

Cas omís a les recomanacions

Més enllà del reguitzell d’exemples per justificar l’alineament de la cúpula judicial amb el PP, els firmants de la querella adverteixen que el CGPJ no ha seguit les recomanacions del Grup d’Estats Europeus contra la Corrupció i el Crim Organitzat (GRECO), que el 2014 va alertar de la “politització dels més alts càrrecs de la judicatura”. “Alguns [jutges] han dit que a vegades sabien abans d’hora que serien nomenats per a un determinat càrrec important”, subratlla el col·lectiu.

“L’important és que la selecció de magistrats es faci en funció dels mèrits”, assegura Ferres, que recorda que el GRECO aconsella que els nomenaments es facin amb “criteris objectiu avaluables”. Tot i les poques possibilitats que la iniciativa prosperi, la querella arriba en un moment de tensió entre Lesmes i Rafael Catalá per les crítiques del ministre de Justícia a un dels jutges del cas de la Manada.

Querella per prevaricació continuada contra Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i 19 càrrecs més de la judicatura espanyola
stats