Política 18/06/2014

Punt i final al regnat de Joan Carles I

El monarca, emocionat, ha sancionat la llei que recull la seva abdicació. Ha abraçat el seu fill Felip VI

Joan Rusiñol
2 min
Joan Carles I, signant la llei d'abdicació / EFE / E. ALVARADO

MadridÚltim acte oficial de Joan Carles I com a cap de l'Estat espanyol. El monarca ha sancionat la llei que recull l'abdicació, per voluntat pròpia, a la Corona per cedir el testimoni al seu fill, avui tots vestits de civil. Felip VI serà el nou rei a partir d'aquesta mitjanit, quan la normativa aparegui al BOE. L'acte solemne s'ha desenvolupat al Palau Reial, a la plaça d'Oriente.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'arribada de la família reial, poc després de tres quarts de sis de la tarda, en cotxe tancat fins a dins del recinte, la Guàrdia Reial li ha rendit honors i ha disparat 21 salves. També ha sonat l'himne d'Espanya (ho faria dos cops més durant la tarda). Alguns ciutadans que han arribat fins a la plaça -superant les severes mesures de seguretat- han cridat visques a la monarquia. Entre els curiosos, turistes i persones que volen deixar constància de la seva presència en un moment històric.

Emoció i abraçada

L'acte ha començat amb les sis i dos minuts i ha acabat quan passaven tres minuts d'un quart de set. Els assistents han rebut els reis actuals i els futurs amb una ovació. Després ha tornat a sonar l'himne espanyol. El subsecretari de la Presidència, Jaime Pérez Renovales, ha llegit el text de l'abdicació pronunciat per Joan Carles el passat 2 de juny i el contingut de la llei. En acabat, el monarca ha sancionat i promulgat la normativa amb la seva signatura -eren les 6 i 13 minuts, la imatge del final del seu regnat- i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, l'ha ratificat, ja que la monarquia espanyola és parlamentària.

El rei, visiblement emocionat, ha rebut després una llarguíssima ovació. Ha abraçat el seu fill Felip i l'ha fet situat al lloc principal, un dels gestos simbòlics de la tarda. Les filles de Felip i Letízia s'han apropat a saludar els seus pares i avis. En aquell moment, Joan Carles s'ha desequilibrat lleugerament i ha quedat assegut en un dels seients.

Tot plegat s'ha desenvolupat a la Sala de les Columnes del Palau Reial, un edifici de 14 hectàrees, amb un edifici principal de 40.000 metres quadrats. En aquest recinte s'hi han viscut moments significatius de la història espanyola: en aquesta mateixa sala s'hi va instal·lar la capella ardent del dictador Franco o s'hi va signar l'adhesió a les Comunitats Europees el 1985.

Sense Mas i Urkullu

Hi han assistit més de 160 persones, encapçalades pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, els membres de l'executiu, els expresidents espanyols, els presidents autonòmics -menys Artur Mas, representat per la vicepresidenta Joana Oretga, i el basc Iñigo Urkullu- alts poders de l'Estat i representants del cos diplomàtic. També hi eren les infantes Elionor i Sofia; la Infanta Elena (no pas Cristina), així com les germanes del monarca, Margarita i Pilar.

Al fons de la sala, rere la taula en què s'ha signat la llei, les banderes autonòmiques. A primer pla, la senyera i la ikurrinya.

El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, el català José Luis Ayllón, serà l'encarregat de portar personalment al registre del Congrés la llei sancionada.

stats