Política 07/05/2014

Rajoy nega que la demanda del dret a decidir sigui "majoritària" a Catalunya

El president espanyol respon a CiU que la principal preocupació dels catalans és "sortir de la crisi"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha intentat, aquest dimecres, ressituar el debat polític de Catalunya exclusivament a l'àmbit econòmic. Aquest és el terreny principal en què el PP vol centrar la precampanya i la campanya per a les eleccions europees del dia 25. Responent a una pregunta del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, sobre el dret a decidir, Rajoy ha afirmat que "la demanada que uneix tots els ciutadans de Catalunya és superar la crisi, crear ocupació i resoldre els problemes econòmics de la Generalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Una demanada de més benestar", ha resumit el cap de l'executiu espanyol, per a qui l'economia catalana comença a tenir indicadors de recuperació econòmica. "L'economia va millor", ha dit. "Espero que en un temps raonable això torni a la normalitat", ha subratllat. Segons Rajoy, la demanada d'exercir el dret a decidir el futur polític en una consulta no és una reivindicació compartida per "la majoria" dels catalans, sinó cosa d'alguns "partits". Per això, nega que el seu govern tingui cap "contenció" amb Catalunya.

Duran, en canvi, li ha recordat que totes les enquestes demostren que un 80% de la societat és favorable a aquest dret nacional. El president del grup parlamentari de CiU a Madrid li ha demanat "imaginació" –fent servir l'expressió que el cap de l'executiu espanyol va fer servir al Senat–, i ha afegit: "Cal dialogar i donar una sortida a la demana majoritària a Catalunya". Li ha recordat els escrits en aquest sentit, recents, a 'The Economist' i al 'Financial Times'.

Rajoy ha insistit que està obert al "diàleg", però que no està disposat a negociar res que impliqui parlar de trencar la sobirania espanyola. És a dir, excloent la consulta per poder votar una possible independència.

stats