Política 14/11/2017

Rajoy amenaça d’allargar el 155 si no hi ha “lleialtat”

Considera Puigdemont “inhabilitat políticament”

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant l'entrevista a la COPE.

MadridAmb l’orgull d’haver fet els deures, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va plantar-se ahir als estudis de la Cope a Madrid per concedir la primera entrevista des de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya i el cessament de tot el Govern. I igual que diumenge des de Barcelona -acompanyat del seu candidat, Xavier García Albiol-, va defensar de manera aferrissada la seva decisió , va presumir de tenir el beneplàcit de tota la Unió Europea i d’haver-se esperat fins que no hi havia alternativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 155 es converteix així, per al PP, en un avís per a navegants. Tal com ja han fet companys de files seus, Rajoy va deixar caure l’amenaça de tornar-lo a aplicar sempre que li sembli oportú. Rajoy no vol avançar què farà si l’independentisme torna a obtenir la majoria en les eleccions autonòmiques del 21 de desembre i ho fia tot a una participació “massiva” dels catalans per recuperar la “normalitat institucional”. Ara bé, adverteix el pròxim Govern que haurà de ser “lleial” per tornar a aquesta normalitat, perquè “amb el 155 els espanyols han descobert que l’Estat es pot defensar”. Descarta a més convocar eleccions generals si el 21-D fracassa la seva estratègia i torna a tenir majoria l’independentisme. La seva intenció és que la legislatura duri 4 anys llargs i tornar-se a presentar.

“Ara la gent ja sap què és el 155 i que si algú va en contra de l’Estatut, la Constitució o les lleis, es pot aplicar. Espanya es pot defensar quan se l’ataca de manera tan brutal com s’ha fet”, va assenyalar. En aquest sentit, va fer gala de permetre als partits independentistes presentar-se a les eleccions autonòmiques després d’haver-ne forçat la convocatòria, sense obrir la porta en cap cas a il·legalitzar-los o bé prohibir-ne el programa electoral.

“Mentides” independentistes

L’estratègia del govern espanyol passa ara mateix per burxar en les diferències dins dels partits independentistes i acusar-los d’haver “enganyat” els catalans. Fan seves així les mateixes paraules dels republicans quan reconeixen que no s’estava preparat per a la independència. “Crec que ara se li està dient a la gent que se l’ha enganyat. Això és el Procés de les grans mentides. No només no estaven preparats, sinó que també van dir que no afectaria l’economia i han marxat més de 2.000 empreses”, va incidir Rajoy, que va considerar que si bé tots els membres del Govern no estan inhabilitats per la justícia, sí que estan “inhabilitats políticament per haver enganyat Catalunya”. En aquest sentit, no va censurar que els consellers empresonats puguin anar a les llistes, però consideraria “absurd” que tornessin al Govern.

Tal com avançava ahir l’ARA, el PP té intenció de ser “indulgent” amb el PSC perquè consideren que és l’única “esperança” per fer fora l’independentisme el 21-D. Ahir Rajoy va mostrar-se convençut que els socialistes mai permetran trencar la sobirania d’Espanya i acceptar un referèndum per governar de bracet d’ERC i els comuns.

En el flanc econòmic, i després d’haver aprovat un decret exprés per permetre la sortida massiva d’empreses de Catalunya, Mariano Rajoy va anunciar que té intenció de revisar a l’alça les perspectives de creixement de cara a l’any vinent del 2,3% al 2,8% o fins i tot al 3% si torna la “normalitat institucional” a Catalunya.

L’entrevista va acabar amb una resposta a la gallega de Rajoy quan va anunciar, amb ambigüitat, que té intenció de tornar-se a presentar a les pròximes eleccions espanyoles: “Jo em trobo molt bé. Estic en un bon moment de la meva vida”.

stats