Política 07/03/2016

Rajoy carrega contra Ciutadans i l'anima a presentar-se amb el PSOE a les properes eleccions

Anuncia que trucarà a Pedro Sánchez aquesta setmana i el líder dels socialistes avança que li dirà que ell té més suport al Congrés

G. Pruna / A. Garcia
4 min
Mariano Rajoy, aquest dissabte, a Salamanca / EFE

BarcelonaDesprés del fracàs de Pedro Sánchez, la partida per la investidura torna a començar. El rellotge ja corre, i els partits ja mouen fitxa per evitar unes eleccions el 26 de juny que, tanmateix, tothom veu com l'opció més possible. En aquest escenari, on la negociació i la precampanya van agafades de la mà, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha esmolat els seus dards cap al PSOE i sobretot Ciutadans, tot i assegurar que vol governar amb ells.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant els dos escenaris –o govern de concentració o eleccions–, Rajoy no ha fet cap nova oferta concreta a PSOE i Ciutadans, i en una entrevista a la Cope s'ha limitat a criticar que tots dos vulguin que el PP s'abstingui per facilitar un govern de Pedro Sánchez i ha carregat contra Albert Rivera pel paper que ha jugat aquestes últimes setmanes.

Rajoy, que sap que Ciutadans se li va menjar espai electoral el 20-D, s'ha esforçat a lligar Rivera amb Sánchez, repetint fins i tot diverses vegades que tots dos podrien anar junts a les properes eleccions. "Si volen anar junts a les properes eleccions, estan en el seu dret", ha apuntat, i ha burxat en les concessions de Ciutadans al PSOE per arribar a un acord. El dirigent popular ha assegurat que veure Rivera demanant l'abstenció de Podem per facilitar la investidura de Pedro Sánchez és "de les coses més sorprenents" que ha viscut en política.

Rajoy ha descartat que el PP faciliti un govern del PSOE, perquè seria una "broma" i un "frau" per als votants del PP donar suport a un govern socialista que pretén derogar l'acció de l'executiu actual, i també ha rebutjat fer un pas al costat. "És un extrem que no em plantejo, en aquests moments", ha dit. Segons ha explicat, ningú del seu partit ni de l'Íbex-35 li ha plantejat aquesta possibilitat, i ha afegit que té intenció de tornar a ser el candidat del PP si finalment hi ha noves eleccions.

Malgrat tot, el president del govern espanyol en funcions ha explicat que un cop demà hagi reunit el comitè executiu del PP es posarà en contacte amb Pedro Sánchez per demanar-li una reunió. Davant l'acord entre PSOE i Ciutadans per negociar junts, Rajoy ha obert la porta que Albert Rivera també participi a la reunió si Sánchez ho vol, però ha reconegut que preferiria que fos una trobada privada entre tots dos. "Si Sánchez vol venir amb el seu soci, és lliure de fer-ho".

L'ofensiva del PP contra Ciutadans és especialment intensa a Catalunya, on el portaveu del partit, Enric Millo, ha acusat el partit taronja d'haver-se convertit en "la veu dels socialistes". El dirigent popular ha preguntat a Albert Rivera per què el seu partit no exigeix que el PSC trenqui els seus pactes amb independentistes en Ajuntaments com Castelldefels i Badalona, i l'ha acusat de "posar en perill el front constitucional".

Sánchez celebra que Rajoy i el PP estiguin "aïllats"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha celebrat que "Mariano Rajoy i el PP estan completament aïllats i ningú vol pactar amb el PP", en una entrevista a Antena 3. "Agrairé la seva trucada i li diré que tinc 131 diputats i que ell en té 122", ha dit Sánchez en resposta a les declaracions de Rajoy. "Jo l'únic que espero, tant de Podem com del PP, és que ens deixin governar, els que hem plantejat una solució. I si ell considera que el meu govern és dèbil perquè són 131 escons, el seu en són 122, i en un sistema parlamentari qui té més legitimitat per intentar governar és qui aconsegueixi més suport a la cambra", ha afegit.

Tot i respondre a Rajoy, Sánchez ha centrat tots els seus esforços a atacar Podem, destacant en diverses ocasions que "ha bloquejat el canvi amb una coalició en negatiu amb el PP". El líder dels socialistes ha assegurat que hi ha votants del partit de Pablo Iglesias que "estan molt descontents" perquè "el cost és que continua Mariano Rajoy com a president del govern". Recordant el petó entre Pablo Iglesias i Xavier Domènech al Congrés, ha afegit que "Iglesias a qui va fer un petó va ser a Rajoy, que segueix sent president del govern".

Sáchez ha atacat reiteradament Iglesias, de qui ha dit que sembla que prefereixi repetir les eleccions. "Si el senyor Iglesias vol repetir les eleccions, que ho digui obertament", ha dit en to desafiant. "Quan sento el senyor Iglesias no entenc d'on treu tanta rancúnia i tant d'odi cap al PSOE", ha afegit en referència a les intervencions del líder de Podem al ple d'investidura. "Cadascú es qualifica i desqualifica amb les seves declaracions", ha afegit. També ha comparat l'actitud d'Iglesias amb la de Mònica Oltra, de qui ha destacat que "avantposa els interessos dels valencians i negocia amb totes les formacions polítiques".

Pablo Iglesias reclama a Sánchez que eviti les "amenaces"

El líder de Podem ha respost al to dur utilitzat per Pedro Sánchez, i en una entrevista a Telecinco ha avisat els socialistes que "amenaçar" de trencar acords municipals si Podem no investeix Sánchez "no és una bona via". "No està bé utilitzar l'amenaça de treure'ns dels ajuntaments", ha avisat, i ha recordat que Podem també sustenta amb els seus vots governs socialistes a Extremadura i Castella-la Mancha.

Tot i això, ha assegurat que manté la mà estesa al PSOE per arribar a un "acord a la valenciana", i ha avançat que l'executiva del partit lila acordarà treballar "fins a l'últim minut" per assolir un acord d'esquerres. Iglesias ha afirmat que sospita que "algú ha prohibit al PSOE pactar amb Podem", i ha considerat "ridícul" que Sánchez negociï ara de bracet d'Albert Rivera.

Rivera crida Podem i PP a sumar-se a l'acord

El líder de Ciutadans, per la seva banda, ha fet una crida a PP i Podem, "els dos extrems de la cambra que se sumin o intentin sumar-se a aquest acord", i s'ha mostrat obert a introduir canvis en el text "si hi ha qüestions que són millorables". Rivera ha considerat que el seu text és "l'única sortida possible, perquè ni el PP ha posat una alternativa ni té més de nou milions de vots", confirmant que l'estratègia de PSOE i C's passa per fer valer la seva unió i el seu nombre més elevat d'escons com a element de legitimació davant el PP perquè els deixin governar.

Rivera ha demanat als dos partits que fins ara "s'han dedicat a posar bastons a les rodes" que entenguin "que Espanya ha demanat consensos i diàlegs". Ha criticat que Iglesias i Rajoy es dediquin a "parlar de càrrecs" i no a "construir i debatre". "Rajoy vol a qualsevol preu la seva cadira. L'única condició que posa és que ell segueixi sent el candidat", ha etzibat

stats