Política 24/02/2016

Rajoy: "La meva conversa amb Pedro Sánchez va durar 30 segons"

El president del govern espanyol en funcions assegura que si el líder del PSOE fracassa en la investidura ell ho tornarà a intentar

Ara
3 min
Mariano Rajoy durant l'entrevista a Antena 3

BarcelonaMariano Rajoy espera des de la banqueta la seva sortida, de nou, al camp de joc. Davant un eventual fracàs del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en el debat d'investidura, el president espanyol en funcions espera tenir una segona oportunitat. "Si Sánchez no és investit ho tornaré a intentar", ha assegurat en una entrevista a Antena 3, en què ha insistit que el problema del PSOE és pensar que "amb 90 diputats pot presidir Espanya". Amb tot, el líder dels populars ha exhibit el seu malestar pel fet que Sánchez s'hagi negat des d'un principi a negociar amb el PP, que és el partit que més vots va obtenir a les eleccions del 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La meva conversa amb Sánchez va durar 30 segons", ha sentenciat. El fet és, però, que els dos dirigents van estar reunits durant mitja hora. De què van parlar, aleshores, la resta del temps? "Doncs no devia ser important perquè ja no me'n recordo", ha sentenciat Rajoy. El president en funcions ha considerat que un acord entre el PSOE, Ciutadans i Podem no li sembla "el més raonable" i ha defensat que la millor opció possible és la d'un govern presidit pel PP amb el suport dels socialistes i de la formació d'Albert Rivera. En aquest sentit, ha lamentat que cap dels dos s'hagi pronunciat sobre la proposta negociadora que els populars van posar sobre la taula. "Haurien de respectar el partit més votat", ha dit.

Un acord que no tracta "el més important"

Segons Rajoy, a hores d'ara el més probable és que hi hagi noves eleccions, un escenari del qual considera que Sánchez en seria el responsable. "Ni haurà pogut formar govern ni haurà deixat que ho faci el partit més votat", ha esgrimit. Ara bé, perquè Rajoy pugui intentar formar govern el rei l'hi ha de proposar. Ha negat, en aquest sentit, que hi hagi mala relació entre el PP i Felip VI. "Mai li he dit al rei què ha de fer", ha afirmat.

Si el president en funcions no veu amb bons ulls l'acord entre PSOE i Ciutadans, que pivota en cinc punts, és, ha dit, perquè no recull "els veritables problemes" que té Espanya, que són "l'atur i la situació econòmica". A més, s'ha mostrat "radicalment en contra" de la supressió de les diputacions, ja que, ha dit, "complicaria" la situació als petits pobles, i substituir-les per comarques seria encara més car.

Si hi ha eleccions, tornarà a ser el candidat

En el cas que hi hagi eleccions, Rajoy pensa tornar a ser el candidat del PP. "No m'ha passat per la imaginació renunciar. Si ho fes, també haurien de renunciar el segon, el tercer, el quart i el cinquè de la llista", ha deixat anar. En aquest sentit, el president en funcions s'ha autodefinit com un "actiu" dins el seu partit.

"Hi ha jutges bons i dolents"

Sobre els casos de corrupció que afecten el PP, Rajoy ha admès que aquesta és una qüestió que ha desgastat el seu partit, però ha recordat que, malgrat tot, segueixen sent els més votats. A més, ha subratllat que hi ha altres partits esquitxats per casos. Fins i tot ha arribat a recordar que aquest dimecres l'exlíder del PSC Pere Navarro declara com a investigat en el cas Mercuri. Rajoy ha instat a defensar la presumpció d'innocència tot assegurant que cal tenir en compte que darrere "hi ha éssers humans i que molts són acusats injustament". Sobre la situació de l'exalcaldessa de València Rita Barberá, ha afirmat que, encara que sigui aforada pel fet de ser senadora, si ha de ser "jutjada, serà jutjada" igualment.

Rajoy ha parlat també sobre el cas Nóos i ha assegurat que espera que a la infanta "li vagi bé", perquè està asseguda al banc dels acusats "en contra del criteri de molta gent". En tot cas, no ha volgut fer sang de les actuacions judicials que s'estan duent a terme a València i Madrid contra el PP. "Hi ha jutges bons i dolents, com periodistes, polítics i enginyers", s'ha limitat a dir, i no ha volgut entrar en la polèmica encesa pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

"Ni Hitler ni Stalin" van ser declarats persones 'non grates'

Especialment dolgut s'ha mostrat Rajoy pel fet que l'Ajuntament de Pontevedra, el seu poble, l'hagi declarat persona 'non grata'. "Ni a Hitler ni a Stalin els van declarar persona 'non grata' a Pontevedra, no té cap sentit", ha assegurat Rajoy, que ha afegit que no creu que hagin demanat permís a la seu del PSOE a Ferraz per aprovar aquesta resolució.

stats