Política 24/04/2018

Rajoy deixa al PP la iniciativa per aturar el vot de Comín, però estudiarà possibles impugnacions

Reclama que es proposi un president "habilitat per governar"

Dani Sánchez Ugart
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat avui que estudiarà emprendre "accions legals" contra la delegació de vot del conseller de Salut, Toni Comín, tot i que ha deixat la iniciativa al PP català, que demanarà a la mesa que reconsideri la decisió de deixar-lo votar, i si aquesta petició és desatesa, estudiaran accions legals. En roda de premsa al costat del primer ministre turc, Binali Yildirim, Rajoy ha demanat que es recuperi el "seny" i la normalitat "política i social" a Catalunya amb la investidura d'un president que estigui "habilitat per governar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa del Parlament ha acceptat la delegació de vot de Toni Comín. El diputat a l'exili delegarà el vot en el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, a partir de demà mateix, quan el ple convalidi dos decrets llei impulsats pel govern espanyol. La mesa ho ha acceptat malgrat l'oposició de Cs i el PSC.

Tant Toni Comín com Carles Puigdemont han argumentat que les mesures cautelars imposades contra ells per la justícia belga i alemanya respectivament els impedeixen sortir del país.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, des del Senat ha donat més detalls d'aquest possible recurs, i ha obert la porta que siguin els grups i no el govern espanyol els que acabin acudint al Tribunal Constitucional per presentar-lo. Fins ara a l'executiu de Mariano Rajoy s'havien inclinat per no exercir ells directament els recursos, i havien delegat la feina en el PP català, tot i que la diferència entre una opció o l'altra és gran, perquè en el cas dels recursos de la Moncloa la simple acceptació a tràmit per part del TC implica la paralització, mentre que si el recurs el presenta un grup això no passa. És a dir, si fos el PP qui el formalitzés, molt probablement no s'arribaria a temps d'aturar la votació en cas de debat d'investidura abans de la data en la qual s'acaba el termini, el 22 de maig.

Fonts de la Moncloa han assegurat que abans de decidir si recorren comprovaran amb els advocats de l'Estat si tenen base per a la impugnació. De moment, hi ha dubtes en el si del govern espanyol que el Constitucional, que fins ara ha resolt sempre al seu favor per unanimitat en els moments clau del Procés, els donés la raó. Per aquest motiu s'estudia l'opció de deixar-ho en mans del PP català.

De moment, els populars catalans ja han presentat una petició de reconsideració a la decisió de la mesa de permetre la delegació de vot de Comín. Consideren que és contrària al reglament del Parlament perquè defensen que no es justifica ni "s'acredita" la situació que "l'incapacita per assistir als plens". Argumenten que és necessària una "declaració judicial d'incapacitat legal perllongada" del diputat que reconegui la seva incapacitat perllongada i afirmen que només ho pot establir el magistrat instructor. A més, insisteixen que el vot delegat és contrari a les mesures cautelars que va dictar el Tribunal Constitucional, que estableix que no pot delegar el seu vot si pesa sobre ell una ordre de cerca i captura.

stats