HORITZÓ ELECTORAL
Política 31/08/2015

Espadaler, a Rajoy: "Ha estat el PP qui ha inoculat el virus de la desunió a Catalunya"

El candidat d'Unió celebra que almenys González cridi al diàleg i mostra el respecte per la decisió de Colau de no assistir a la mobilització de la Diada, com tampoc faran els democristians

Efe
2 min
Espadaler, amb el president del PNB, Andoni Ortuzar / EFE

BilbaoEl candidat d'Unió a la presidència de la Generalitat i secretari general del partit, Ramon Espadaler, ha afirmat aquest dilluns que ha estat el PP qui ha "inoculat el virus de la divisió a Catalunya". Espadaler ha respost al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que diumenge va alertar contra el "virus de la desunió", en una roda de premsa a Bilbao, fins on s'ha desplaçat encapçalant una delegació d'UDC que s'ha reunit a la seu del PNB amb el president d'aquest partit, Andoni Ortuzar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens sentim menyspreats des de moltes perspectives, econòmica, competencial o el model educatiu; reclamem el respecte degut cap a Catalunya pel govern central, però no compartim [amb Convergència] la teràpia; Convergència ha assumit el programa d'ERC, la qual cosa és lícita, però nosaltres no ens vam instal·lar en la ruptura: no som independentistes, però tampoc immobilistes", ha detallat Espadaler.

El candidat d'Unió ha afegit que s'ha arribat a aquesta situació per "l'actitud tancada del PP". "Ahir el president Rajoy parlava del virus de la desunió; hauríem de dir-li que qui ha inoculat en la societat catalana el virus de la desunió ha estat l'entossudiment del PP", ha destacat. El PP, ha subratllat, "ha estat incapaç de donar una resposta a un problema polític, que n'hi ha, a Catalunya", i al seu dia "va dir 'no' a l'Estatut, a la proposta de pacte fiscal i a la possibilitat d'una consulta".

Tot i això, Unió aposta pel diàleg per recuperar el desacord entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit, Espadaler ha valorat l'article que va publicar l'expresident Felipe González dissabte a 'El País' contrari a la independència. "Jo no hauria utilitzat algunes referències als fets dels anys 30 a Itàlia i Alemanya, no em sembla el més afortunat, però el substantiu de la reflexió de González és que comprèn que hi ha una necessitat de diàleg, que reconeix que hi ha una realitat nacional que ha de ser reconeguda com a tal ", ha opinat Espadaler. "L'important és que hi hagi propostes, i per això trobem a faltar per part de qui acusa del virus de la desunió que hagi estat incapaç de fer una proposta constructiva. Almenys González reconeix que hi ha un problema i que la solució passa pel diàleg", ha subratllat.

D'altra banda, preguntat per la compareixença dimecres al Parlament del president, Artur Mas, Espadaler ha opinat que en aquesta compareixença hauria de parlar dels escorcolls policials a la seu de Convergència. "Seria estrany que no es parlés d'un tema que està en l'opinió pública, que no és menor. Dit això, reiterem la presumpció d'innocència i respecte per l'autoritat judicial, que és la que ha d'aclarir tot el que s'hagi de aclarir", ha comentat. Així, ha insistit que Unió no es pronunciarà sobre els escorcolls: "No ens erigirem en jutges d'una situació que no coneixem", ha dit.

A més, ha expressat el seu "respecte" a la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de no anar a la manifestació de la Diada –Unió tampoc hi anirà–. "Respecto l'opinió de l'alcaldessa i em sembla pròpia d'algú que ha de ser l'alcaldessa de totes les sensibilitats", ha indicat.

stats