Política 31/08/2015

Felipe González ataca el procés i l’equipara amb el nazisme i el feixisme

Iceta i Duran aplaudeixen la carta a ‘El País’ i Romeva replica que s’ha impedit el diàleg

Ara
3 min
Retirat de la política activa, González critica sovint 
 El procés català.

Barcelona“¿Com és possible qu e es vulgui portar el poble català a l’aïllament, a una espècie d’Albània del segle XXI?” Aquest és un dels fragments d’una dura carta de l’expresident espanyol que va publicar ahir El País amb el títol Als catalans, en la qual carrega contra el procés sobiranista i, en concret, contra el full de ruta de Junts pel Sí, una candidatura que l’històric líder del PSOE titlla d’“estrany i absurd front de rebuig i ruptura de la legalitat” i d’“estranya coalició unida només pel rebuig a Espanya”. En un article que el rotatiu inicia en portada, González alerta del que considera “riscos” de la independència -tot i que es mostra convençut que no arribarà-, perquè la veu com “una aventura il·legal i irresponsable que posa en perill la convivència entre els catalans i entre aquests i els altres espanyols”. L’expresident envesteix contra el projecte que defensen CDC, ERC i la CUP, i abona fins i tot els discursos que, des de mitjans ultres, l’equiparen a nazisme i feixisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“És el més semblant a l’aventura alemanya o italiana dels anys 30 del segle passat. Però ens costa expressar-ho així per respecte a la tradició de convivència de Catalunya”, afirma González, que creu que les conseqüències del procés ja s’estan notant en el si de la societat catalana. Així, assegura que ja s’hi viu la “fractura de la convivència, i es comencen a sentir veus de rebuig als que no tenen pedigrí català”, però alerta que això podria accentuar-se, així com desconnectar el país d’Espanya, d’Europa i de l’Amèrica Llatina en un moment en què “cada dia hi ha més interdependència”. Així mateix, la carta situa el plebiscit del 27-S com un error similar al del referèndum grec sobre el deute, després del qual Alexis Tsipras va haver d’acceptar igualment un rescat en pitjors condicions.

Per tot això, González advoca per “reformes pactades que garanteixin els fets diferencials sense trencar ni la igualtat bàsica de la ciutadania ni la sobirania de tots per decidir el [...] futur comú”. Tot i criticar “l’immobilisme” del govern del PP en la qüestió, però, alerta que això no el situarà en “una posició d’equidistància entre els que s’atenen a la llei i els que intenten trencar-la”.

Aquestes dures paraules no van evitar que els defensors de la tercera via s’agafessin a aquesta última crida al diàleg per aplaudir González. Així, el cap de llista del PSC, Miquel Iceta, va definir la carta com el “consell d’un bon amic” i va recomanar “fer-li cas”. “La independència és un projecte perjudicial per a Catalunya i un risc que no ens podem permetre”, va dir, tot i reconèixer que ell ho hauria dit diferent. El líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, també va agrair la reflexió i, via Twitter, va cridar a fer “política, diàleg, pacte, transacció i consulta per superar l’atzucac”.

Per la seva banda, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va replicar que el diàleg que demana l’expresident espanyol ha sigut impossible fins ara. “Aznar i González van demostrar que no hi ha opció perquè no ens van deixar opinar”, va insistir en un acte al Masnou, on també va recordar que, davant la voluntat de diàleg, els catalans han trobat “parets, amenaces i querelles”.

stats