Política 03/10/2018

Riera a Torra: "Entre l'1-O i la ruptura amb l'Estat hi ha una barrera i són vostès"

La CUP insta a fer efectiu el mandat de l'1-O ara, no després del judici als presos polítics

Xavi Tedó
4 min

BarcelonaLa CUP ha acusat directament el Govern de ser el responsable de no materialitzar la República: "Entre l'1-O i la ruptura amb l'Estat hi ha una barrera. I la barrera són vostès. Aquest poble finalment guanyarà la independència amb vostès o si cal contra vostès", ha advertit el diputat Carles Riera en un discurs molt crític amb l'executiu en què ha posat de relleu que el suport a la investidura del president Quim Torra serà l'única concessió que han fet i els faran els cupaires si no hi ha concreció a l'hora de fer efectiu el mandat del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cal materialitzar la ruptura amb el règim del 1978, la gent cridava dilluns «Desobeeixin o dimiteixin». No siguin un obstacle i segueixin el poble, potser qui no està preparat és el Govern, el PDECat o JxCat", ha denunciat Riera, que ha avisat que mantenen "alçada la targeta vermella". "No comptin amb nosaltres per a la governabilitat del país", ha afegit el cupaire. "El moviment republicà es manté intacte i reclama que faci l'acte de sobirania de l'1-O ara, no després de la sentència. El problema és que no tenen cap pla i són la barrera entre l'1-O i l'execució de l'autodeterminació", ha reiterat Riera, que ha avisat: "Les claus de les presons les tenen vostès i potser arribarà el moment que els demanaran que alliberin els presos polítics".

En un discurs sense concessions i després de recordar que "no s'ha restituït res i que abans de restituir cal destituir el règim del 1978", Riera ha reclamat a Torra que abandoni la via del diàleg amb Madrid perquè el govern espanyol no acceptarà pactar un referèndum d'autodeterminació. "El seu emplaçament a l'Estat ja ha acabat el seu recorregut perquè la Moncloa ja li ha dit que no", ha recordat, en al·lusió a la ràpida resposta de la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, que es va tancar en banda ahir altre cop a acceptar una consulta sobre la independència.

El diputat independentista ha remarcat que la CUP no avala el programa de govern de Torra, que considera que cal "impugnar de cap a peus" perquè "fins ara no s'ha vist cap acció del Govern per fer efectiva la ruptura amb l'Estat per iniciar el procés de construcció de la República". "Són els administradors de l'autonomia catalana mantenint viu l'engranatge del règim del 1978 i formen part del problema", ha afegit Riera, que ha denunciat que acatin "l'Estatut, la Constitució i les decisions de la judicatura espanyola".

En aquest sentit, Riera ha lamentat que "no busquin el control del territori i de les infraestructures" i que es dediquin a "refer ponts amb les empreses que van marxar" i mantinguin negociacions amb el govern espanyol, que nega als catalans "el dret a l'autodeterminació". "En pocs mesos hem passat de veure la retirada dels 'piolins' a la confluència amb els cossos policials de l'Estat que ens van reprimir l'1-O".

De fet, el diputat de la CUP ha criticat el Govern per les càrregues policials dels últims dies i ha tornat a reclamar la dimissió del conseller Miquel Buch: "Caldria fer autocrítica per les càrregues policials, ells (en referència als Mossos) sí que van amb la cara tapada i per aquest camí no anirem enlloc", ha deixat clar. Riera, però, ha anat més enllà i ha assegurat: "De la repressió ja se n'ocupen els Mossos, que no són la nostra policia, són cossos de seguretat espanyols per mantenir l'ordre autonòmic". "Per dignitat plegui, conseller Buch, per respecte als que van defensar les urnes, plegui", ha insistit Riera, que ha reclamat determinació per acabar amb els atacs feixistes: "No es pot tolerar el feixisme perquè, si no, creix. Al feixisme se'l combat, se l'expulsa de la la nostra república", ha defensat Riera, que ha advocat per una reforma profunda dels Mossos que comenci amb la dissolució de la Brimo.

En l'àmbit social, la CUP ha reclamat un pla contra la pobresa que inclogui, entre altres coses, un parc públic d'habitatge, un salari mínim de 1.200 euros, el final dels concerts escolars, un sistema públic gratuït des de l'escola bressol fins a la universitat o una xarxa pública i universal de sanitat. "Abans de desobeir prefereixen gestionar les engrunes autonòmiques", ha lamentat Riera, que ha exigit valentia per impulsar polítiques socials que reverteixin en el dia a dia de les classes populars.

Després que el president Torra, en el torn de rèplica, hagi deixat clar que no ha vingut a administrar cap autonomia sinó a fer la República i hagi reclamat unitat, Riera ha contestat que si el Govern opta per la desobediència tindrà la CUP al costat. "Ens caldrà desobeir per la llibertat i la justicia social i la CUP hi serà sempre per construir la república si acceptem que el poble mana i el govern obeeix". Tot i que Torra ha insistit que va ahir va posar un termini que demostra la seva determinació d'arribar fins al final, Riera ha assenyalat que per avançar no s'ha de demanar permís a l'Estat: "No ens ha presentat cap proposta consistent per revertir la situació i no podem esperar, per exemple, a què l’Estat, restitueixi les lleis socials suspeses, no hem d’esperar cap almoïna de l’Estat", ha sentenciat.

stats