Política 14/05/2018

ERC reivindica la diversitat dels catalans i agraeix a Torra les disculpes pels polèmics articles i piulades

Sabrià: "No serviria de res un diàleg entre els dos milions de ciutadans que ja estem convençuts"

Aleix Moldes
2 min

BarcelonaAmb els polèmics articles i tuits del futur president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la taula, ERC ha volgut fer servir la tribuna del Parlament per defensar aferrissadament la multiculturalitat. El president del grup, Sergi Sabrià, ha començat el seu discurs dient 'bon dia' en set idiomes diferents –català, castellà, anglès, àrab, francès, xinès mandarí i hindi, "set dels que cada matí es parlen a Catalunya"– i ha subratllat que l'objectiu dels republicans és "construir un país a partir de la diversitat": "Ens engrandeix com a poble i ens fa més forts a l'hora d'emprendre el camí cap a la llibertat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'Esquerra a la cambra ha agraït a Torra haver-se disculpat abans de convertir-se en el 131è president de Catalunya. El projecte republicà –ha explicat– no vol deixar ningú al marge i, per això, ERC no preveu cap altra opció que el procés constituent (el "gran diàleg de país", en el vocabulari d'Esquerra) serveixi per interpel·lar i escoltar tota la societat catalana. "Volem escoltar tothom. No serviria de res un diàleg entre els dos milions de ciutadans que ja estem convençuts", ha remarcat. "Som els que creiem que totes les persones són iguals", ha insistit.

Com dissabte, Sabrià ha explicat que investir un president –Torra–, formar govern i, per tant, posar fi al 155, és el primer pas en el camí cap a la independència. "Volem fer govern per fer República", ha assenyalat, i ha enumerat algunes de les prioritats d'aquest futur executiu: "Construir un front democràtic (contra la repressió de l'Estat), ampliar la majoria social (republicana), internacionalitzar la causa (independentista) i la mobilització ciutadana al carrer".

El Govern serà de "resistència" i "combatiu", contra la repressió de l'Estat i les amenaces de tornar a aplicar el 155. I tindrà reptes socials a curt termini. "Tenim deures socials que no poden esperar, com el desplegament de la renda garantida de ciutadania, el pla contra la pobresa energètica, l'acord contra el sensellarisme, la garantira d'accés universal a la salut i la defensa del model d'escola catalana", ha conclòs.

En el torn de rèplica, Sabrià ha insistit que el Govern treballarà "sense confrontar identitats, sinó confrontant la sobirania política per determinar si a Catalunya manem nosaltres o ens manen des de fora". I això és precisament el que ha retret al PSC: "Ens agradava més el PSC dels anys vuitanta, quan va fer seu el dret a l'autodeterminació i no el que hi va renunciar quan el vam voler fer servir".

Sabrià també ha interpel·lat directament als comuns, els socis que l'independentisme vol sumar al projecte republicà. "Aquest serà un govern progressista o no serà. I ens trobarem, perquè li demostrarem que val la pena sumar", ha pronosticat.

stats