PARLAMENT
Política 09/05/2019

Sánchez avisa JxCat i ERC que vetar Iceta és un mal inici

Iceta depèn de la majoria simple del ple que se celebrarà finalment el dijous dia 16

Marc Toro
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, ahir a Romania.

BarcelonaToc d’atenció de Pedro Sánchez als partits independentistes davant l’amenaça de JxCat i ERC de bloquejar l’operació de convertir Miquel Iceta en president del Senat. El president espanyol en funcions va advertir dijous que no permete al Parlament la designació del líder socialista com a senador autonòmic seria un “mal començament” de la legislatura a l’Estat i, sobretot, de l’etapa de diàleg que els governs català i espanyol es proposen reprendre. “Vetar una persona que ha defensat sempre el diàleg, vetar una persona que sempre ha defensat la convivència, que ha estès ponts, que ha parlat amb tothom dins dels marges de la Constitució, em sembla que és un mal començament”, va advertir des de la cimera europea a Romania.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Als seus advertiments, que no van tenir efectes en el posicionament respecte al vot dels independentistes -ERC manté que no donarà suport a la candidatura d’Iceta i JxCat intentarà negociar abans d’avalar la designació-, s’hi van sumar els del primer secretari socialista, que va trencar el silenci vint-i-quatre hores després d’acceptar l’oferta de Sánchez per encapçalar la cambra alta. “Seria un greu error que el Parlament deixés passar l’oportunitat de fer un català president del Senat”, va dir Iceta en roda de premsa. El socialista va apel·lar a la “regla de cortesia parlamentària” que fa que els partits donin suport als senadors de designació autonòmica que proposa cada grup. “Espero que ningú faci saltar aquest pont de confiança que ha resistit tota mena d’embats”, va afegir, fent notar que ERC i JxCat van donar suport en el passat a candidats a senadors molt allunyats política i ideològicament d’ells com Xavier García Albiol (PP) o Lorena Roldán (Cs).

“No penso mercadejar”

Iceta depèn de la majoria simple del ple que se celebrarà finalment el dijous dia 16, i tot i que Cs es va obrir dijous a no obstaculitzar la seva designació, a hores d’ara només compta amb el suport dels comuns. És per això que va convidar totes les forces a “meditar” el seu vot i no deixar passar l’“oportunitat” que suposaria per al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat que una persona com ell, “socialista, catalanista, federalista, dialogant i partidari de trobar una solució política”, presidís el Senat. Això sí, en un missatge velat a JxCat i ERC va advertir que no “mercadejarà” la seva candidatura a canvi de res, tancant la porta a oferir-los contrapartides, com podrien ser -en el cas dels postconvergents- un grup propi al Congrés. Admetent que el seu objectiu al capdavant del Senat seria “crear les condicions” per reformar la cambra en sentit federal, va deixar clar que, passi el que passi, “continuaria militant pel diàleg”. “Mai serem un obstacle”, va concloure.

stats