Política 17/04/2018

Sánchez considera insuficient que Cifuentes renunciï al màster i reclama la seva dimissió

Ciutadans titlla la decisió de la presidenta de Madrid de "fugida cap endavant"

Ara
4 min
Sánchez considera insuficient que Cifuentes renunciï al màster i reclama la seva dimissió

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assenyalat aquest dimarts que la renúncia al màster de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, és una "condició necessària, però no suficient" i ha demanat la seva dimissió. "Cifuentes està reconeixent que ha mentit i aquesta és la qüestió del cas", ha subratllat Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a RNE, el líder dels socialistes ha dit que la decisió de la presidenta regional de renunciar al seu màster en dret autonòmic de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid "deixa en evidència la veritat" i ha sol·licitat a Cifuentes la dimissió perquè "a Madrid hi ha d'haver un canvi de govern". A parer seu, el cas del màster "ha demostrat que no hi ha un nou o un vell PP, sinó que hi ha un sol PP i ha de passar a l'oposició per regenerar-se".

En aquesta línia, Sánchez ha instat Ciutadans a donar suport a la moció de censura presentada pel PSOE de Madrid per "recuperar les institucions madrilenyes" i ha criticat la relació entre el partit liderat per Albert Rivera i el PP, que "està paralitzant la política a Espanya". Sánchez ha mostrat el seu suport al portaveu del PSOE de Madrid, Ángel Gabilondo, del qual ha dit que "pot liderar perfectament un govern regional que recuperi l'estabilitat i el bon nom de les institucions".

El portaveu de Ciutadans a l'Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, ha afirmat que la renúncia al màster de Cifuentes és "una fugida cap endavant" que "confirma que hi ha hagut tracte de favor". "Si vostè ho ha fet tot bé i no ha comès cap irregularitat, ¿per què renuncia?", ha etzibat Aguado en declaracions a Onda Cero. "Estan intentant tapar entre tots una presumpta trama delictiva que s'havia forjat a la universitat per beneficiar un càrrec públic", ha sentenciat.

Aguado ha assenyalat, a més, que aquesta és "una manera de procedir bastant habitual de la senyora Cifuentes". "Quan ja no queda altre remei, quan tothom dona per descomptat que la universitat li retirarà el títol, s'avança", ha denunciat el portaveu de Ciutadans, que atribueix la decisió de la presidenta regional al fet que s'ha vist "amb l'aigua al coll ".

La renúncia "confirma" les tesis del partit taronja, que "no han volgut conèixer els fets, que no han arribat al fons de la qüestió i que el que volen és tapar —ja sigui posant el ventilador, o bé amb anuncis com aquests— la realitat del que ha passat a la Comunitat de Madrid amb una universitat". "Això ens ratifica en l'exigència de dimissió i en la petició formal al president del govern [espanyol], Mariano Rajoy, que posi un candidat alternatiu. Aquesta continua sent la proposta avui dia i Rajoy continua arrossegant els peus. El compte enrere segueix cap endavant en aquesta moció de censura", ha conclòs.

El PP lloa el gest de Cifuentes

El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha assegurat aquest dimarts que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha "fet molt bé" en renunciar al seu màster. Després d'assenyalar que és un "encert" de la dirigent madrilenya, ha animat els polítics d'altres partits que han reconegut llicenciatures "falsificades" a demanar també disculpes. Així s'ha pronunciat en un esmorzar informatiu amb el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, organitzat per Europa Press, després que Cifuentes hagi escrit una carta al rector de la Universitat Rei Juan Carlos, Javier Ramos, en la qual entre altres qüestions li ha avançat la seva pretensió de renunciar al Màster en Dret Autonòmic que curs a 2011-2012.

"Crec que ha fet molt bé. Sincerament, crec que és un encert de Cristina Cifuentes", ha afirmat Maroto en ser preguntat si no creu que aquesta renúncia arriba tard, ja que el rector ja havia avançat que en el cas que una sentència declarés que hi havia hagut falsedat documental es procediria a retirar el títol. Dit això, Maroto ha assenyalat que si un polític roba o menteix ha de marxar a casa. "Crec una cosa i la crec des que estic en política. Crec que tots els polítics que menteixin o que roben se n'han d'anar a casa i complir la pena, tots sense excepció, siguin de la meva sigla o d'una altra", ha emfatitzat.

Al seu entendre, el que no té sentit és que cada dia s'estiguin descobrint casos de polítics de "tots els partits" amb llicenciatures "falses" que ho "reconeixen sense vergonya" i "no obstant això, aquests mateixos polítics amb llicenciatures falses són els que "posen moció de censura a altres". "Això es diu tractament desigual a la meva terra i no ho comparteixo ni per als altres ni per als meus", ha asseverat. En aquest punt, el dirigent del PP ha defensat amb "contundència i ben alt" a la universitat, especialment a pública, i als alumnes que han pagat els seus estudis i "suat amb tinta" els seus màster i les seves llicenciatures. Es tracta, ha prosseguit, de "dignificar" la llicenciatura, de manera que "tots aquests que estan sortint de tots els partits" amb estudis falsejats hagin de "demanar disculpes" i "pagar per això". "Ho crec per a tots sense excepció", ha exclamat.

El responsable de Política Social i Sectorial del PP ha insistit que aquests dies s'estan vivint escenes "dantesques" i "vergonyoses" perquè el PSOE a la Comunitat de Madrid ha registrat una moció de censura contra Cifuentes quan el seu portaveu José Manuel Franco té una "llicenciatura falsa". Es tracta d'un "exercici de cinisme extrem", ha sentenciat. De la mateixa manera, l'exalcalde de Vitòria ha dit que la gent "no dóna crèdit" al fet que Cs, que presumeix de lluitar contra la corrupció, també tingui al seu diputat Toni Cantó admetent que té una llicenciatura en pedagogia que és "falsa". "No s'entén. Hi ha un atipament generalitzat de tota la gent normal que diu que de què va tota aquesta gent", ha manifestat, per afegir que els partits haurien d'estar "units" per posar una solució a aquest tipus d'assumptes que s'estan coneixent dels currículum i que "escandalitza amb raó a molta gent al carrer i no beneficia el bon nom de la universitat".

stats