L’ESCENARI ESTATAL
Política 28/01/2016

Sánchez furga en els escàndols al PP per frenar la pressió dels ‘barons’

El líder del PSOE manté el no als populars mentre Rivera insinua a Rajoy que faci un pas enrere

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va insistir ahir en el seu “no rotund” a permetre que torni a governar el PP.

MadridEl compte enrere per tenir un nou president del govern espanyol encara no ha començat. El rellotge no començarà a córrer fins al primer debat d’investidura. Serà llavors quan els partits hauran de deixar la retòrica i asseure’s a parlar. Tindran dues opcions sobre la taula: un acord en un màxim de 60 dies o eleccions anticipades. Però si per a algú el temps és or aquesta setmana és per a Pedro Sánchez. Només queden 48 hores per al comitè federal de dissabte, una cita clau en què el PSOE ha de resoldre una difícil dicotomia: vetar qualsevol entesa amb Mariano Rajoy i explorar un acord amb Podem, com defensa Sánchez, o permetre un “govern d’ampli suport”, amb PP i C’s més l’abstenció del PSOE, com reclamen els barons i la vella guàrdia socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Felipe González insisteix i dóna instruccions a Pedro Sánchez en una entrevista a 'El País'En aquest compte enrere, Sánchez ha trobat un aliat d’última hora: la presumpta corrupció al PP. La trama valenciana, sumada a la imputació la setmana passada del partit conservador per la destrucció dels ordinadors de Bárcenas i l’escàndol del frau de les dessalinitzadores Acuamed -IU ja ha demanat a la Comissió Europea que aparti del càrrec el comissari europeu i exministre del PP Miguel Arias Cañete fins que no s’aclareixi el cas-, carreguen de raons el secretari general del PSOE. Ahir Sánchez va decidir tornar a l’arena política per disparar contra el lobi d’exministres i l’expresident Felipe González, que mouen fils per a la gran coalició.

“No hi ha arguments per donar suport al partit de la corrupció”, va dir de forma taxativa el líder socialista des dels passadissos del Senat. Reitera el seu “no rotund” a qualsevol tipus d’acord “per activa o per passiva” amb Rajoy. “Jo mai diré que el PP és un partit corrupte, però sí que diré que el tuf comença a ser insuportable”, va assenyalar. Sánchez repta Rajoy a trucar-li i convocar-lo a la Moncloa avui mateix. Però ja li deixa clar que ell, com a líder del PSOE, manté el no, per moltes ofertes que li faci. González, en una entrevista a El País, insisteix en les crítiques a a Podem i considera “indiscutible” el diàleg amb Rajoy. L’expresident veu com un fracàs tant els resultats del PP com del PSOE, però creu que ni un ni l’altre “han d’impedir que l’altre pugui governar”. La vella guàrdia socialista creu que per impulsar qualsevol reforma constitucional és imprescindible el suport d’un PP que, a l’oposició, es tancaria en banda.

Oferta d’estabilitat municipal

Mariano Rajoy, cada cop més contra les cordes, està multiplicant les seves compareixences. Ahir va oferir la primera entrevista a la televisió des dels comicis. El líder del PP va parlar durant més d’una hora -un fet poc habitual durant tota la legislatura passada- i va assegurar que els escàndols de corrupció no afecten les negociacions per formar govern. També va fer una nova oferta a Sánchez: els populars garanteixen estabilitat al PSOE a nivell autonòmic i municipal -allà on hagi pactat amb Podem- a canvi d’un acord d’investidura. Un oferiment que el líder socialista va rebutjar al cap de poques hores.

El president en funcions del govern espanyol es nega a fer un pas enrere i manté que, en un escenari d’eleccions anticipades, ell seria de nou el candidat del PP. Però Ciutadans adoba cada vegada més el terreny perquè Rajoy faci un pas enrere. Tots els líders del partit taronja van repetir ahir una consigna: negociar amb el PP sí, però “Rajoy és un senyor que no pot abanderar la lluita contra la corrupció”.

Ahir va començar la segona ronda de contactes amb el rei davant el convenciment tant de Sánchez com de Rajoy de no voler fracassar en el primer debat d’investidura. El comitè federal del PSOE està marcant el pas de les audiències. En Comú Podem es reuneix avui amb ERC per poder presentar-se dilluns davant del rei amb el suport dels republicans. No estan tancades encara les reunions amb Democràcia i Llibertat i el PSC. Pablo Iglesias assegura que si Sánchez s’hi posa bé en “qüestió de dies” podria haver-hi govern.

Però per si l’atzucac es manté, la diputada de Coalició Canària Ana Oramas posava ahir sobre la taula una nova derivada davant del rei: buscar una “via jurídica” que permeti convocar eleccions sense un debat d’investidura. O bé “immolar” un dels candidats pel bé d’Espanya, ja sigui Pedro Sánchez o Mariano Rajoy. I tornar a les urnes amb un nou cap de cartell.

stats