12/01/2016

Sánchez exclou ERC i CDC d’un pacte anti-Rajoy

3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir a Ferraz després de la roda de premsa posterior a l’executiva federal del partit, convocada d’urgència per abordar el procés català.

MadridPedro Sánchez es va espolsar ahir la pressió que en les últimes hores han intensificat el PP i Mariano Rajoy per intentar pactar la investidura amb l’argument de garantir l’estabilitat en un moment en què la unitat d’Espanya està amenaçada pel procés català. El líder del PSOE encara lluita per mantenir viva la seva alternativa, que passa per un govern “progressista i regenerador”. Ahir, després d’una reunió de l’executiva federal del PSOE pràcticament monogràfica sobre Catalunya, va donar algunes pistes. Va explicar que és “prematur” parlar de com ha de ser el govern -la prioritat és tancar la negociació per a la mesa del Congrés-, però va dir que vol “bastir ponts a esquerra i dreta”. Això vol dir “entendre’s” amb Podem, però també amb Ciutadans. En canvi, en va excloure l’independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general del PSOE deixava ahir de banda les acusacions de la campanya electoral, quan va equiparar Rivera a les noves generacions del PP, i el va presentar com una dreta moderna. Però és una entesa complicada. C’s considera que és a Rajoy a a qui li toca ser president i ja ha dit que com a mínim s’abstindrà, mentre que Podem condiciona els acords al referèndum català. Però els socialistes creuen que el fet que no hi hagi eleccions catalanes resta incidència a Ada Colau i l’exigència de la consulta es pot diluir. Si Rajoy no convenç Sánchez i el socialista no pot fer cristal·litzar l’alternativa, Espanya s’aboca a noves eleccions a la primavera.

Sánchez, l’estratègia del qual té el suport explícit del PSC, va explicar que hi ha “molts punts en comú des del punt de vista social i econòmic amb Podem i C’s”, i fruit d’això pot sorgir “l’espai d’entesa progressista”. Amb C’s hi ha “elements de discòrdia pel liberalisme” però s’hi pot parlar “en termes de regeneració i millora de l’eficiència de l’Estat”. Si Sánchez pactés només amb Podem -serien 159 dels 176 escons de la majoria absoluta- li caldrien més suports. I prefereix Rivera als independentistes. “No buscaré el suport de CDC i ERC, perquè ells al final se senten molt millor amb Rajoy a la Moncloa”, va dir. Les coalicions del PSOE “no poden qüestionar la unitat d’Espanya”.

El líder del PSOE va afirmar que calen “solucions”, com ara “la reforma constitucional federal, i no plantejaments rupturistes fora de la llei”. Tot això segons Sánchez només es pot fer liderant un canvi, “més necessari que mai” perquè, tot i que “els culpables” del que passa a Catalunya són els sobiranistes, considera que Rajoy també n’és “responsable” i que quatre anys més de PP “no resoldran res”. El “suport coordinat” al president per plantar cara legal al procés des de la Moncloa no és, doncs, extrapolable als pactes. Encara que estigui en funcions va dir que Rajoy té “mecanismes per respondre-hi”. Va recomanar-li, això sí, que “dialogui” amb el president Carles Puigdemont.

El PSOE decidirà el dia 30 el moment ideal per celebrar el congrés

Pedro Sánchez no vol que el seu partit aparegui ara, en plena efervescència independentista i amb la governabilitat d’Espanya en l’aire, com una formació més preocupada “de si mateixa” que no dels problemes de l’Estat. Per això, i per mirar de guanyar temps i consolidar la seva posició en un moment especialment delicat, intenta endarrerir tant com pot el congrés del PSOE. Els barons, desitjosos de situar com més aviat millor l’andalusa Susana Díaz al capdavant del partit, van exigir després de les eleccions del 20-D -en què el PSOE va obtenir els seus pitjors resultats des del 1977- que el convoqués de seguida i van amenaçar de forçar-lo ells. Sánchez ha aconseguit, però, asserenar la situació i ha convocat un comitè federal per al 30 de gener que debatrà quina és la millor data per al congrés ordinari. Sánchez aspira a seguir a la secretaria general malgrat que Díaz no s’autodescarta per rellevar-lo. L’escenari d’una repetició de les eleccions, que ahir Sánchez deia que no seria “el més desitjable”, acceleraria el debat. L’actual secretari general va afirmar que ara toca resoldre l’assumpte de la governabilitat per entrar després en el tema intern. Però una cosa va lligada a l’altra perquè si no és president pot tenir els dies comptats a Ferraz.

stats