Política 07/10/2019

Sánchez inclou ara Catalunya al programa electoral i promet "impulsar el diàleg dins la Constitució"

El 28 d'abril el PSOE no feia cap referència a la situació catalana a la seva llista de compromisos

Ot Serra
2 min
El secretari general del PSOE, en l'acte de presentació dels principals punts del programa electoral del PSOE per al 10 de novembre

MadridEn el seu viatge al centre, Pedro Sánchez aposta per la qüestió catalana en aquestes eleccions del 10 de novembre. A diferència dels comicis del 28 d'abril, en què el PSOE no feia cap referència a Catalunya en les 300 pàgines de programa electoral, ara ha decidit incloure-hi un apartat específic. Lluny de concretar una proposta, però, els socialistes insisteixen en un "conflicte de convivència" i prometen "impulsar el diàleg entre catalans i també entre el govern d'Espanya i la Generalitat, sempre dins la Constitució". Aquesta és una de les mesures que s'inclouen entre els "35 compromisos socials" –un avançament del programa– que aquest dilluns ha presentat Sánchez en un acte a Madrid davant càrrecs de la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció, ha situat la resposta independentista a la sentència del Tribunal Suprem contra el Procés com la primera de les tres "amenaces" que ha citat –el Brexit i la recessió econòmica són les altres dues–, i ha repetit el mantra de "primer llei i després diàleg". "El govern del PSOE garantirà la seguretat, la convivència, l'ordre constitucional i l'Estatut", ha indicat Sánchez, que els últims dies ha refermat que no li tremolarà el pols a l'hora d'aplicar el 155 si es donen les condicions i que també estudia l'aplicació de la llei de seguretat nacional. Amb la incògnita de quina serà la rèplica popular a la sentència, el PSOE aposta per substituir la llei mordassa per una nova norma de seguretat ciutadana amb l'objectiu de "garantir l'exercici del dret a manifestació i reunió pacífica".

El nou programa beu de les propostes que el president en funcions ja va presentar a principis de setembre de cara a un possible nou debat d'investidura que finalment no es va produir a causa del fracàs de les negociacions amb Unides Podem. Sánchez va fer nombroses trobades amb entitats de la societat civil de diversos àmbits que es van traduir en més de 300 mesures que ara serveixen per al nou programa electoral, entre les quals destaca l'actualització de les pensions del 2020 aquest desembre d'acord amb l'índex de preus de consum (IPC), així com la derogació dels "aspectes més lesius" de la reforma laboral del PP del 2012.

Nova llei per la conciliació laboral

Entre el reguitzell de mesures, els socialistes també defensen una nova llei d'ús del temps i equiparació d'horaris per afavorir la corresponsabilitat i la conciliació de la vida laboral, familiar i personal. En relació a la violència masclista, el PSOE sosté la necessitat d'una reforma del Codi Penal per especificar que el consentiment és "clau" a l'hora de qualificar els delictes sexuals en la línia que "només sí és sí". A més, Sánchez també ha subratllat que es prohibirà el tall de subministraments a les famílies que no puguin pagar-los com a conseqüència d'una "pobresa sobrevinguda" o perquè es trobin en situació de vulnerabilitat.

35 mesures PSOE
stats