Política 06/08/2019

Sánchez manté el pols per empènyer Podem fora de l’executiu

El president espanyol es reuneix avui amb el rei a Palma després que demanés evitar eleccions

Gerard Pruna
4 min
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ahir a Madrid.

BarcelonaPedro Sánchez continua de gira. El president del govern espanyol en funcions va continuar ahir amb la ronda de trobades sectorials que va iniciar després de fracassar en el primer intent de ser investit i que té com a objectiu augmentar la pressió sobre Podem. Un cop enterrada l’oferta d’un govern de coalició, Sánchez aspira a posar Pablo Iglesias entre l’espasa i la paret elaborant un programa que inclogui reivindicacions recollides en reunions amb els agents socials. Un programa que carregui tota la pressió sobre el líder de la formació lila i que el posi davant la dicotomia d’acceptar donar suport extern a un executiu que desenvolupi aquesta agenda social -el que des del PSOE n’ha dit un “govern a la portuguesa”- o afrontar el risc de noves eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la cursa per evitar aparèixer davant l’opinió pública com el responsable d’una hipotètica repetició electoral -la batalla pel relat que va condicionar tota la negociació entre el PSOE i Podem-, la ronda de trobades permet a Sánchez, a més, vendre la imatge que s’ha arremangat per aconseguir desencallar la investidura. Una activitat del dirigent socialista que contrasta amb la calma amb què es va prendre les negociacions abans del primer debat. Aleshores no va ser fins a l’última setmana -gairebé tres mesos després de les eleccions- que va activar unes converses amb Podem que van desembocar en una negociació a contrarellotge amb ofertes creuades fins i tot durant el mateix debat.

Aquesta vegada Sánchez ha començat a moure’s gairebé dos mesos abans que el 23 de setembre venci el termini per arribar a un acord que eviti la repetició d’eleccions. En el marc de la ronda de reunions sectorials, el president espanyol en funcions va trobar-se ahir amb representants del sector educatiu, de la salut i de col·lectius preocupats per la despoblació en moltes zones d’Espanya. A aquests últims els va prometre un pacte d’estat per revertir la situació del que s’ha anomenat l’Espanya buida, i els va plantejar la possibilitat de traslladar organismes públics de Madrid a ciutats petites o mitjanes com a via per lluitar contra la despoblació. Tanmateix, no va concretar quins ni com.

El tour de Sánchez fa parada avui a Palma, on es reunirà amb Felip VI en la tradicional trobada al Palau de Marivent. La cita arriba tres dies després que el monarca instés els partits a arribar a un acord que eviti la repetició d’eleccions, en una declaració inusual que cada formació s’ha afanyat a interpretar de la manera que li ha interessat més: des del PSOE redoblant la pressió sobre la resta perquè facilitin la investidura, i des de la resta apressant Sánchez a trobar la fórmula per desencallar la investidura o, si no, apartar-se, tal com va arribar a plantejar el PP.

La visita al rei -que en cas d’acord haurà de tornar a proposar Sánchez com a candidat a la presidència les pròximes setmanes- serà un parèntesi en les trobades sectorials del dirigent socialista, que demà es trobarà amb les patronals -concretament, amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el de Cepyme, Gerardo Cuerva- i amb els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i de la UGT, Josep Maria Álvarez. Per al 19 d’agost està prevista també una reunió de Sánchez a Bilbao amb el president del PNB, Andoni Ortuzar.

De moment, però, Podem es mira la ronda de contactes amb escepticisme i des de la distància. Tot i que els representants de la formació lila han reduït la seva exposició mediàtica els últims dies, el secretari d’acció de govern de Podem, Pablo Echenique, sí que va criticar ahir l’estratègia de Sánchez a través del seu perfil de Twitter. “O em quedo amb el 100% del poder tenint el 29% dels vots i el 35% dels escons o porto Espanya a unes noves eleccions. Aquest continua sent -en plata- l’ultimàtum de Sánchez. Tota la resta són elements decoratius... o relat, com es diu ara”, va lamentar. Els liles, doncs, resisteixen fins ara l’envit del líder del PSOE, que de moment no ha aconseguit que les entitats amb qui es reuneix emplacin obertament Podem a donar-li suport des de fora -dimarts els ecologistes es van desmarcar explícitament d’aquesta estratègia-, però sí que ha acostat posicions amb Compromís gràcies a la promesa de renovar el model de finançament autonòmic l’any que ve. Un vot favorable dels de Mónica Oltra en la investidura afegiria pressió sobre Iglesias.

L’exemple de Navarra

Lluny de sumar-se a la idea del govern a la portuguesa que pregona el PSOE, des de Podem mantenen l’aposta per un govern de coalició. La vicepresidenta primera del Congrés, Gloria Elizo, va cridar ahir els socialistes a emular a l’Estat l’exemple de Navarra -on ahir la socialista María Chivite va prendre possessió d’un govern que compartirà amb Geroa Bai i Podem-. “És un camí a seguir per a la resta de governs pendents”, va avisar Elizo en declaracions a Europa Press, i va remarcar que és important posar els objectius de la ciutadania sobre la taula i després negociar amb respecte i honestedat”.

De moment, i a l’espera de si es reprenen les converses entre el PSOE i Podem, Sánchez continua la seva gira.

La Moncloa rebutja reunir-se amb Òmnium Cultural

El govern espanyol va rebutjar ahir la petició de reunió que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va fer dilluns. A través d’una carta, Cuixart demanava a Pedro Sánchez que inclogués la seva organització en la ronda de trobades que està portant a terme amb entitats socials per actualitzar el programa electoral. No obstant això, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celáa, va deixar clar que una trobada d’aquesta mena “no té connexió amb la ronda de contactes amb els agents socials” que està fent l’executiu. Aquests últims dies els socialistes estan fent reunions amb col·lectius feministes, ecologistes i del món educatiu. En el seu escrit, Cuixart va aplaudir la iniciativa i va destacar que Òmnium Cultural és l’organització civicocultural més gran de l’Estat. No obstant, fonts socialistes van negar-s’hi i van apuntar a Europa Press que aspiren a formar un govern que no depengui de les forces independentistes.

stats