Política 08/01/2020

Felip VI a Sánchez durant la presa de possessió: "Ha sigut ràpid i sense dolor. El dolor vindrà després"

El cap del govern espanyol promet el càrrec de president davant el rei

Laia Forès
2 min

MadridL'endemà de la investidura, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès aquest dimecres el càrrec davant de Felip VI al Palau de la Zarzuela. "Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment amb les obligacions del càrrec de president del govern, amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del consell de ministres", ha dit Sánchez amb la mà a sobre d'un exemplar de la Constitució espanyola i sense Bíblia ni crucifix. A l'acte hi han assistit les presidentes del Congrés, Meritxell Batet, i del Senat, Pilar Llop, a més de membres de la cúpula judicial i de la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de prometre el càrrec, Sánchez ha mantingut una breu conversa informal amb Felip VI que no han captat les càmeres de TVE –televisió encarregada de retransmetre l'acte– però que han pogut sentir els periodistes presents. "Vuit mesos per a 10 segons", ha dit Sánchez al monarca, en al·lusió al llarg període que ha sigut president en funcions i a la brevetat de l'acte per prometre el càrrec. "Ha sigut ràpid, simple i sense dolor", ha sigut la resposta del rei. Després, fent broma, ha afegit: "El dolor vindrà després". Sánchez també ha reconegut, en el mateix to distès, que els polítics li han donat a Felip VI "moltes preocupacions".

El president del govern espanyol, que aquest dimarts va ser investit al Congrés per una ajustada majoria de 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions, podrà a partir d'ara nomenar els ministres del nou executiu, en coalició amb Unides Podem, tot i que fonts socialistes ja van avisar aquest dimarts que no es faran públics els noms dels nous ministres fins a la setmana que ve, un anunci que va crear una certa sorpresa perquè s'esperava que els nous ministres prometessin el seu càrrec dijous per celebrar el primer consell de ministres l'endemà. De fet, aquest divendres no hi haurà consell de ministres, a l'espera que es configuri el nou govern.

Tot i les presses per celebrar la investidura –Sánchez va forçar que se celebrés durant les festes de Nadal–, ara el president del govern es pren el seu temps per configurar el nou executiu. Només Unides Podem ha confirmat el nom dels membres de la formació que seran ministres: Pablo Iglesias (vicepresident de Polítiques Socials), Irene Montero (Igualtat), Yolanda Díaz (Treball), Alberto Garzón (Consum) i Manuel Castells (Universitats).

stats