Política 10/01/2019

El Suprem demana a Interior el trasllat dels presos polítics a Madrid de cara a l'última setmana de gener

Marchena ha enviat una carta a Grande-Marlaska amb la sol·licitud

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull i Raül Romeva, en la primera foto difosa des que són empresonats a Lledoners

MadridEl Suprem engega l'últim preparatiu per a l'inici del judici al Procés: el trasllat dels presos polítics a Madrid. El president del tribunal que jutjarà els líders independentistes, Manuel Marchena, ha enviat una carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, demanant-li que posi a disposició del Suprem els nou líders independentistes empresonats l'última setmana de gener. Això significa el trasllat a centres penitenciaris de la capital espanyola, d'aquí almenys dues setmanes, de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. El Suprem al·lega motius de seguretat, dignitat dels presos i dret a un procés sense dilacions per demanar que se'ls traslladi a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Marchena al·lega la necessitat de tenir-los a disposició del tribunal ara que ja s'ha obert el judici oral i que la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox ja han formulat les acusacions provisionals. Recorda, a més, que els pròxims dies s'acaba el termini per presentar els escrits de defensa i que llavors només quedarà la declaració de pertinença de les proves proposades –quins testimonis accepta i quins no– i d'indicar l'inici de les sessions del judici oral, previstes per a l'última setmana de gener o la primera de febrer.

Per demanar el trasllat esgrimeix dues normatives: la que estableix que un cop comencin les sessions del judici s'enviïn "immediatament" els processats empresonats a la "població" on s'ha de fer el judici, i la que dona 30 dies previs per al trasllat. "Basant-nos en la interpretació combinada dels dos preceptes, demanem a vostra excel·lència que adopti les decisions que resultin indispensables per garantir la presència dels processats presos a disposició d'aquesta sala de cara a l'última setmana d'aquest mes de gener", conclou Marchena.

Des de la Generalitat, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que els Mossos d'Esquadra s'han ofert per traslladar els presos polítics, però que estan a l'espera que es pronunciï el ministeri de l'Interior després de la petició de Marchena, informa Pau Esparch.

La CUP fa una crida a la mobilització pels judicis de l'1-O

A la tarda, el diputat de la CUP Carles Riera ha fet una crida a "iniciar les mobilitzacions de rebuig i de protesta" contra el judici de l'1-O "sense esperar, evidentment, a les sentències". Ha emplaçat tots els partits i entitats a treballar "unitàriament per fer possible el procés de mobilització immediat, fort i potent", i "capaç de fer evident a casa nostra que aquest judici no té cap mena de legitimitat democràtica".

En aquest sentit, ha dit que espera que "no es torni a repetir la desmobilització que el Govern i els partits que li donen suport van provocar el 21 de desembre passat". "Nosaltres no ho permetrem, de la mateixa manera que no entendríem que alguns presos polítics, o persones del seu entorn, fessin crides a la desmobilització per aplanar el camí a una negociació de pressupostos o a l'esperada proposta autonomista de Pedro Sánchez", ha apuntat.

La carta de Marchena a Marlaska en què demana el trasllat dels presos a Madrid
stats