Política 31/10/2017

El TC suspèn cautelarment la declaració d'independència del Parlament

L'alt tribunal adverteix Forcadell que no pot fer res que "atorgui valor jurídic" a la proclamació

Ot Serra
1 min
Façana del Tribunal Constitucional, a Madrid, en una imatge d'arxiu

MadridEl ple ordinari del Tribunal Constitucional ha decidit suspendre cautelarment la declaració d'independència del Parlament del 27 d'octubre. Així, l'alt tribunal ha acceptat aquest dimarts l'incident d'execució de sentència que va presentar el govern espanyol el mateix divendres, quan Mariano Rajoy també va donar a conèixer les mesures que aplicava en virtut de l'article 155 de la Constitució. Els diputats de JxSí, la CUP i CSQP van votar les propostes de resolució presentades pels grups independentistes, que van tenir un resultat favorable a la creació de la República Catalana i l'obertura del procés constituent.

En la seva resolució, els magistrats del TC subratllen que ja van declarar inconstitucionals la llei del referèndum i la llei de transitorietat. El ple de l'alt tribunal ha acordat notificar personalment Carme Forcadell i la resta de membres que integraven la mesa del Parlament, així com els membres de la diputació permanent de la cambra catalana, després que hagi estat dissolta.

A tots ells, se'ls adverteix que qualsevol iniciativa contrària a la suspensió acordada pel TC pot suposar "eventuals responsabilitats, inclosa la penal". Concretament, l'alt tribunal avisa que no poden dur a terme cap actuació que atorgui "valor jurídic" a la declaració d'independència.

stats