PROCÉS SOBIRANISTA
Política 30/06/2015

El TC suspèn cautelarment estructures d’estat decisives

Actua contra la Hisenda pròpia a petició de Rajoy

J.r.
2 min
La suspensió dictada pel Tribunal Constitucional toca de ple la gestació de la Hisenda pròpia i la Seguretat Social catalana.

MadridLa judicialització del procés polític obert a Catalunya no s’atura. Seguint el guió previst, el Tribunal Constitucional (TC) ha paralitzat cautelarment els intents de posar en marxa estructures d’estat decisives en cas que, a les eleccions del 27 de setembre, els catalans optin per iniciar el camí cap a la independència. La suspensió dictada pels magistrats toca de ple, entre altres qüestions, la Hisenda i la Seguretat Social pròpies. És a dir, qui disposa de la clau de la caixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC es va limitar ahir a aplicar l’automatisme que suposa l’article 161.2 de la Constitució, segons el qual el govern espanyol pot impugnar normatives autonòmiques que consideri contràries a l’ordenament jurídic. Quan això passa, la suspensió és immediata, sense entrar en el fons de la qüestió recorreguda. L’alt tribunal té ara cinc mesos com a màxim per decidir sobre el contingut del litigi, per tant, previsiblement la decisió final serà posterior a la celebració dels comicis. En concret, ara s’han congelat algunes de les parts dels pressupostos i de la llei d’acompanyament aprovats per CiU i ERC al Parlament, i que el consell de ministres va decidir vetar el dia 12. Entre les mesures suspeses hi ha l’anomenat pla director de l’Administració Tributària de Catalunya per preparar-la en cas que hagués d’assumir “noves funcions i competències”. La disposició addicional 25, també impugnada, recollia la creació de l’Agència Catalana de la Protecció Social. El Govern es comprometia en aquest punt a posar en marxa un pla, en el termini de cinc mesos, que fos “l’instrument de planificació estratègica del model futur de gestió de les prestacions a Catalunya”.

L’inventari sobre patrimoni, el calendari d’infraestructures estratègiques i, fins i tot, que el Servei Meteorològic català pugui donar informació de servei a la navegació aèria queden ara en standby per a la legalitat espanyola. El TC atura la previsió de creació de noves places de funcionaris i augments de sous, inclosos en els comptes aprovats.

Els entrebancs de l’executiu espanyol al procés sobiranista van ser element de reflexió del conseller de la Presidència, Francesc Homs, en una entrevista a Els matins de TV3. Sobre la impugnació al comissionat per a la Transició Nacional, Homs va advertir que el govern del PP “ha fet tard” perquè “moltes coses ja estan fetes”, i va subratllar que amb aquesta mesura no aconseguiran “impedir” que el comissionat “s’expliqui i difongui les seves conclusions”. En aquest sentit, Homs va explicar que el Govern difondrà en els pròxims dies informació sobre l’estat en què estan les diferents estructures d’estat impulsades per l’executiu d’Artur Mas, després que el comissionat ja ha recopilat dades de tots els departaments.

Visita de Mas a Brussel·les

El president de la Generalitat, Artur Mas, visitarà dimecres Brussel·les per signar una declaració política conjunta amb Flandes i per renovar el Programa de Treball Catalunya-Flandes 2015-17. Mas parlarà amb els presidents del govern i del Parlament, membres de l’executiu belga, representants dels tres principals partits del país i la comissària europea de Transports.

stats