El TC suspèn l'entrada a presó dels ultres condemnats per l'atac a Blanquerna

Admet els recursos d'empara un dia després del límit marcat per la justícia per ingressar a presó

Quatre anys després de l'atac a la delegació de la Generalitat a Madrid durant l'acte de celebració de la Diada del 2013, els 14 ultres condemnats continuen sense trepitjar la presó. El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dijous els recursos d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem que, el gener, va elevar les seves penes fins a 4 anys de presó -inicialment s'enfrontaven a vuit mesos, d'acord amb la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid.

Vídeo de l'atac a la seu del Govern a Madrid durant l'acte de la Diada el 2013

Se n'han fet ressò diverses associacions d'extrema dreta mobilitzades les últimes setmanes per evitar tenir els seus particulars "presos polítics". A la pàgina de Facebook Auxilio Azul Presos de Blanquerna -el nom del centre del Govern, escapçat també amb l'article 155-, se celebra "amb immensa" alegria que el TC hagi acceptat els recursos presentats pels advocats de sis dels condemnats, els que dimecres ja havien d'ingressar a presó però se'ls va retardar l'entrada a l'espera del TC.

Es tracta del cap nacional de la Falange, Manuel Andrino; el dirigent d'Alianza Nacional, Íñigo Pérez de Herrasti; Miquel Venegas Girón, Jesús Fernando F.G - qui va empènyer el llavors diputat de CiU Josep Sánchez Llibre- i Sergio Reguilón Fumero -que es va presentar en la llista del partit feixista La España en Marcha a les eleccions europees del 2014-. L'últim, Juan Luis López -membre de la Falange-, està desaparegut fora d'Espanya.

La resta dels condemnats també continuen fora de la presó per haver demanat un indult i no haver-se resolt encara. Ara, també es podran acollir a la revisió de la sentència que farà el TC i que allunyarà encara més l'ingrés.

Una 'Marcha Azul' per a l'absolució

Per celebrar la decisió de l'alt tribunal i també manifestar-se per una situació que consideren injusta -els acusats van esgrimir en el judici oral que van atacar el centre Blanquerna "per amor a Espanya"-, diverses organitzacions d'extrema dreta han organitzat demà a Madrid una manifestació sota el lema "Absolució als 14 de Blanquerna. Defensar a Espanya no és delicte". En diuen la 'Marcha azul'.

Més continguts de