Política 14/12/2016

El TC suspèn el pla per al referèndum

El ple adverteix Puigdemont i Forcadell que han d'"impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió i els alerta d'"eventuals responsabilitats penals" si no ho fan

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'hemicicle del Parlament durant una de les votacions del debat de política general

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha decidit aquest dimecres la suspensió cautelar del pla per al referèndum del setembre del 2017. Tal com va avançar l'ARA, el ple de l'alt tribunal ha admès a tràmit l'incident d'execució del govern espanyol, que va demanar que s'anul·lés la resolució de Junts pel Sí i la CUP per al referèndum (la 306/XI), aprovada pel Parlament el 6 d'octubre. En concret, es tracta dels apartats dels capítols titulats "Referèndum" i "Procés Constituent" inclosos en el Títol I sobre "El futur polític de Catalunya". La decisió arriba inusualment tard, exactament 2 mesos després que la Moncloa demanés l'anul·lació de la resolució i en ple desplegament de l'anomenada 'operació diàleg'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Resolució del TC sobre la sobre la resolució del referèndum

En l'admissió a tràmit, els magistrats alerten tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que el TC pot activar la via penal inclosa en la seva reforma amb poders per suspendre polítics si no acaten la suspensió. El TC enviarà aviat una notificació tant a Puigdemont com a Forcadell, a més de la resta de la mesa del Parlament i del Govern, així com al secretari general de la cambra, per recordar-los que han d'"impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió i per alertar-los d'"eventuals responsabilitats penals" si no ho fan.

20 dies per presentar informes

Igual que va fer amb la suspensió de la resolució sobre el procés constituent, el TC dóna ara 20 dies tant a Forcadell com a la resta de membres de la mesa perquè presentin un informe explicant les actuacions parlamentàries que van dur a terme per a l'aprovació de la resolució. En l'últim cas, Ciutadans va responsabilitzar la presidenta del Parlament de no haver impedit el debat del procés constituent. Forcadell, en canvi, va defensar la "llibertat d'expressió" del Parlament.

La resolució del CSQP, l'escut per a la partida per al referèndum

El govern espanyol només va demanar l'anul·lació de la resolució aprovada per Junts pel Sí i la CUP, i va deixar indemne, en canvi, la de JxSí i Catalunya Sí que es Pot (CSQP), que no té dates ni límits. El Govern té intenció d'aferrar-se a aquesta resolució si la Moncloa demana també la impugnació de la partida de 5,8 milions d'euros per al referèndum. Serà l'argument que té intenció de brandar el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.

La suspensió del TC coincideix amb una recta de final d’any calenta per al procés a nivell judicial, mentre l’Estat multiplica les promeses rebaixar la conflictivitat judicial i el nombre de litigis amb Catalunya si la Generalitat s’asseu a “dialogar”. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, està citada a declarar divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a investigada pels delictes de desobediència i prevaricació per haver permès que el 27 de juliol la cambra votés les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.

El Suprem també va confirmar dilluns que ja ha registrat el suplicatori del Congrés per actuar penalment en contra del diputat del PDECat i exportaveu del Govern Francesc Homs pels delictes de desobediència i prevaricació, cosa que fa imminents noves accions penals. A tot plegat s’hi suma la convocatòria de la cimera pel referèndum de cara al 23 de desembre, que se celebrarà just després de la suspensió del TC.

La suspensió de les resolucions per part del TC és només el primer pas judicial contra el nou full de ruta de Junts pel Sí i la CUP. Caldrà esperar almenys un mes per a la sentència. Serà llavors quan l’alt tribunal podrà decidir si desplega completament la seva reforma i demana la inhabilitació dels líders sobiranistes que van tramitar les resolucions malgrat les advertències dels magistrats en sentències anteriors.

stats