DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 04/10/2016

El referèndum que proposarà CSQP no té “ni dates ni límits”

JxSí veu assumible la falta de concreció de la proposta

Jordi Mumbrú / Aleix Moldes
3 min
El president del grup de CSQP, Lluís Rabell, durant un debat recent a l’hemicicle del Parlament.

BarcelonaLa proposta de resolució que Catalunya Sí que es Pot (CSQP) presentarà al debat de política general que comença demà no inclourà “ni dates ni límits”, segons fonts de la coalició d’esquerres. Els comuns defensen que l’oferta de pacte amb l’Estat no “caduqui”, a diferència del posicionament que divendres passat va expressar el conseller Raül Romeva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text que CSQP farà arribar avui a JxSí vol “establir les bases per començar a treballar i anar fent camí”, segons van avançar al diari ARA fonts de la formació d’esquerres. La falta de concreció no és un problema per a JxSí. Fonts de la coalició independentista expliquen que estan disposats a assumir un redactat genèric perquè la confluència d’esquerres se sumi al carro del “referèndum o referèndum” que va defensar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el debat de la qüestió de confiança.

Seguint la línia del que va proposar la setmana passada el president de CSQP, Lluís Rabell, es treballa en un text que aconsegueixi “donar amplitud” a l’opció del referèndum, sumant-hi agents socials, veïnals, econòmics i sindicals. “És el camí per obtenir el reconeixement internacional”, afirmen des de la confluència. Al Parlament el president Puigdemont va acceptar verbalment l’oferta de Rabell, i el debat de política general que comença demà està cridat a ser l’escenari on se segellarà aquest pacte.

La falta de concreció de la proposta hauria de permetre que el partit del Govern, Junts pel Sí, s’hi sumés i votés a favor del text dels comuns. Puigdemont va advertir, però, que calia preveure un pla B per si des de l’Estat no s’autoritza el referèndum: “Quan comprovem que, malgrat això, no passa res i que ningú no escolta aquest país a l’altra banda, hem de pensar què farem. No podem dir-li a la gent que se’n torni cap a casa”, va dir. El president va anunciar que el setembre de l’any que ve se celebrarà un referèndum acordat o un de no pactat, però es va comprometre amb Rabell a esperar fins a l’últim minut una resposta del govern espanyol. És a partir d’aquest compromís que des de CSQP confien en el suport de Junts pel Sí a la seva proposta.

“No venim de Mart”

Tot i que des de CSQP rebutgen la via unilateral, la coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas, va reconèixer ahir que la crisi del PSOE dificulta les possibilitats que des del govern espanyol s’acabi autoritzant un referèndum d’autodeterminació a Catalunya: “El que ha passat aquest cap de setmana és una mala notícia -va dir-. Sabem que [el referèndum] no es pot entendre amb un govern del PP, que és un mur. No venim de Mart. Però també sabem que les últimes eleccions no els van donar la majoria”.

Mentre CSQP treballa en una proposta de referèndum pactat, la CUP ho fa en una de referèndum unilateral, i JxSí intenta fer-les compatibles. El grup de la majoria no descarta presentar una tercera resolució en solitari que intentaria pactar a posteriori. La prioritat, però, és registrar un text consensuat, almenys amb els cupaires. De fet, és amb ells amb qui les negociacions estan més avançades. Ahir es va reunir formalment el grup de coordinació parlamentària després de diversos mesos sense fer-ho i els contactes seguiran avui per decidir fins on es concreta el referèndum no pactat.

El Govern està especialment interessat a no perdre votacions durant el debat de política general, i menys si es tracta d’una de vinculada amb la culminació del procés sobiranista. El nivell de concreció de la proposta de resolució és, ara per ara, el principal escull entre els dos grups independentistes.

Concretar el referèndum

La CUP és partidària d’incloure la data i la pregunta del referèndum en les resolucions, però fonts del Govern no veuen necessari fer-ho aquesta setmana. Des del grup anticapitalista estan convençuts que cal anar “més enllà” del que ja va explicar Puigdemont en la qüestió de confiança i lamenten que ERC i el Partit Demòcrata no tinguin el mateix interès.

Avui JxSí reuneix el grup parlamentari com fa de manera habitual abans de cada ple i durant el dia es preveuen trobades, per separat, amb diputats de la CUP i de CSQP per seguir negociant.

stats