Política 19/05/2018

Torra demana per carta a Rajoy un diàleg “sense condicions”

La Moncloa promet no atiar la “confrontació institucional”

N.o. / D.s.u
3 min
El president Torra anuncia per carta al ministre Zoido que visitarà els presos aquest divendres

Barcelona / MadridLa dialèctica entre el govern espanyol i el nou president de la Generalitat es mou en dos fronts. D’una banda, la confrontació, que durarà com a mínim mentre hi hagi presos i exiliats. Ahir es va evidenciar en el desig del govern espanyol d’actuar si algun dels presos entra al Govern de Torra, que insisteix que no renunciarà al Procés. Però en paral·lel al xoc s’entreobre una via de diàleg que semblava barrada des de la declaració d’independència i l’aplicació del 155. Després d’haver instat Mariano Rajoy a una trobada i que el president espanyol rebés bé la proposta, ahir el president de la Generalitat va concretar la demanda d’una reunió en una carta enviada al vespre a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Estic disposat a començar el diàleg demà mateix. Sense condicions, amb el respecte institucional, amb la predisposició a parlar de tot, sense límit temporal”, diu la missiva. Això sí, Torra afegeix que el projecte polític que defensarà el seu Govern és el que “va avalar la majoria el 21 de desembre, fidel a l’expressió democràtica de l’1 d’octubre i al seu resultat”.

Torra també aprofita la carta per denunciar l’existència de presos: “Les circumstàncies del país eren, i continuen sent, excepcionals per l’existència de polítics catalans, demòcrates i honorables, en plenitud de drets polítics, en situació de presó preventiva o a l’exili”. Al final de la missiva, Torra explica que les “prioritats” del seu executiu seran la “cohesió social” i el “progrés”, a més dels drets fonamentals i la democràcia. “Uns principis que ens permeten construir un país millor i per als 7,5 milions de catalans. Un país que és divers, cívic, respectuós i profundament compromès amb els valors democràtics i que aspira legítimament a disposar per al futur de millors oportunitats per a tots els catalans”.

Torra insistia en el diàleg a Rajoy poques hores després que l’encara vicepresident, Oriol Junqueras, fes el mateix oferiment des de la presó, en una entrevista a 'Eldiario.es'. “Estem a la presó i no posem com a condició per dialogar cap premissa, ni tan sols el nostre alliberament, el trasllat a presons catalanes o el retorn dels exiliats”, assegurava, i lamentava que el govern espanyol no vulgui dialogar. “És una qüestió de voluntat política. Nosaltres la tenim, i el govern espanyol no sembla tenir-la. Sempre hem tingut i tindrem voluntat de parlar”, afegeix.

No obstant això, i malgrat l’advertència pel que fa el nomenament de presos, la Moncloa va fer un esforç per mostrar un tarannà dialogant. Abans de la carta de Torra, el portaveu de l’executiu, Íñigo Méndez de Vigo, va rebaixar el to amb el president català i va desitjar “obrir una nova etapa” a Catalunya. “Aquest govern no alimentarà una dinàmica de confrontació institucional”, va asseverar abans d’oferir una interlocució “dins de la legalitat”. El parer de l’executiu espanyol és que la confrontació és “perjudicial” per als interessos de Catalunya i Espanya i per això ara cal desescalar la tensió. El to del ministre contrastava amb el del líder socialista, Pedro Sánchez, que ahir advertia que Torra és “el Le Pen espanyol”, l’encarnació a Espanya de les “polítiques d’ultradreta i xenòfobes”.

Méndez de Vigo va posar èmfasi en el fet que Torra ha estat triat d’“acord amb la legalitat vigent” i va descartar així allargar el 155, com li demana Albert Rivera, si no hi ha il·legalitats en el nou Govern. I és que la petició de no alimentar la confrontació tenia més d’un destinatari. A més de Torra, la petició de Méndez de Vigo anava dirigida també al president de Ciutadans, que dijous va reunir-se amb Rajoy per demanar-li més mà dura. L’executiu espanyol creu que “és el moment de reforçar” l’acord amb el PSOE i Cs per si cal tornar a aplicar el 155, però abraçant “l’hora del diàleg polític i productiu dins de la llei”.

“El govern espanyol creu que és moment d’unitat, responsabilitat i maduresa, d’unir i no dividir, de practicar el diàleg i de sumar i no excloure”, va insistir el portaveu, que va explicar que per això han mantingut reunions els últims dies amb Rivera i Sánchez, però també es reuniran amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. La reunió que servirà per evidenciar que el diàleg és un fet, però, serà la que Torra i Rajoy tindran pròximament, en una data que fonts de la Moncloa situen sempre després de la formació del nou Govern.

Carta de Quim Torra a Rajoy
stats