Política 13/03/2020

Torra i Sánchez acorden ajornar la reunió de la taula de diàleg

La crisi del coronavirus i la declaració de l'estat d'alarma obliga a posposar-la

N.orriols
2 min
Pedro Sánchez i Quim Torra en la reunió entre presidents del juliol del 2018

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, han acordat aquest divendres ajornar la reunió de la taula de diàleg, prevista per la setmana que ve. El president d'Espanya li ha comunicat la declaració de l'estat d'alarma i, en el marc d'aquesta conversa, han pactat també posposar la trobada a causa de la crisi del coronavirus. La taula de negociació sobre el conflicte del Procés es reprendrà quan la situació sanitària estigui en una altra fase, ha explicat la Generalitat en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera acaba l'estira-i-arronsa dels últims dies: en un primer moment la Moncloa ja va refredar la possibilitat de fer-la (a Madrid les mesures eren més restrictives per l'expansió del virus), mentre que la Generalitat havia posat sobre la taula fer-la a través de videoconferència.

Tanmateix, la situació sanitària després de l'anunci del govern espanyol de decretar l'estat d'alarma, ha situat la negociació oberta entre l'Estat i el Govern de Catalunya en un segon pla i fins que no es contingui l'expansió del coronavirus no es reprendrà.

Calendari trencat

En la primera trobada de la taula de diàleg, a la Moncloa el 26 de febrer, es van exposar les diferents visions del conflicte polític i es van acordar trobades mensuals. Els participants de la delegació catalana i espanyola van poder intervenir-hi tots i valorar la situació. En total, la trobada va tenir setze participants: el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, encapçalaven la representació de la Generalitat; i el president espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, van pilotar l'espanyola.

D'acord amb el calendari que van acordar, la reunió havia de ser aquesta setmana que ve a Barcelona, just abans que s'iniciés la campanya electoral de les eleccions gallegues i basques. De fet, així ho va confirmar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, dimarts en la roda de premsa posterior al consell executiu. Ara, però, amb la crisi del coronavirus s'haurà de reevaluar tot el calendari.

stats