Política 30/01/2020

Sánchez rectifica i accepta reunir la taula de diàleg abans de les eleccions

El president espanyol ha parlat amb Aragonès i Rufián per abordar la crisi que ell mateix havia provocat

Quim Bertomeu / Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Sánchez i Torra, reunits  a La Moncloa, el juliol del 2018

Barcelona / MadridDijous va ser un dia de turbulències i continus vaivens a la Moncloa arran de la crisi de govern a Catalunya. En només sis hores i mitja i davant la indignació pública d’Esquerra, soci prioritari per tirar endavant la legislatura a l’Estat, el govern de Pedro Sánchez es va veure obligat a rectificar la seva decisió d’ajornar la taula de diàleg fins que hi hagi un nou govern a Catalunya. “Per descartar qualsevol dubte respecte a la nostra voluntat de dialogar, manifestem la nostra disposició a celebrar la taula de diàleg entre governs acordada, abans de les eleccions catalanes”, assenyalaven fonts del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa va fer un gir de 180 graus. A les 11 del matí la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, deixava en l’aire la reunió de Pedro Sánchez amb el president de la Generalitat. A les 12.35 h, però, el govern espanyol enviava un comunicat que, agafant-se al fet que la legislatura a Catalunya està morta i el govern català dividit, mantenia la reunió però afirmava que no convocaria la taula de diàleg fins que s’haguessin celebrat els comicis catalans. “Com abans se celebrin eleccions i hi hagi nou Govern, abans iniciarem el diàleg”, assenyalava.

A les 18.37 h la mateixa Moncloa rectificava i assegurava que la voluntat sí que era reunir aquesta taula. En aquest gir de guió, el govern espanyol va insistir que considerava que no es donen “les millors circumstàncies per iniciar el diàleg entre governs” pel fet que el català ha decidit “posar punt i final a la legislatura”, però va acceptar finalment reunir aquesta taula perquè no es posi en dubte la seva voluntat de diàleg i de “complir els acord pactats”. Liquidar la taula era una ofensa a Esquerra, que havia aconseguit aquesta taula a canvi de la investidura de Sánchez. I un cop a la seva campanya electoral.

Moviments en públic i en privat

Què va passar en aquestes sis hores? Públicament, un comunicat d’ERC reaccionant encesa al cop de porta del govern espanyol. “Ajornar la taula de negociació entre el govern espanyol i el govern català és un incompliment flagrant de l’acord entre Esquerra Republicana i el PSOE per a la investidura i, a més, una irresponsabilitat absoluta”, deien els republicans. En privat hi va haver una reunió a la Moncloa entre Sánchez i el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, per abordar la crisi generada, a més d’una trucada amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, van explicar a l’ARA fonts coneixedores dels contactes. “Tant Sánchez com Aragonès eren conscients de la importància i ho han refet”, exposaven des l’entorn del vicepresident. Poc després dels contactes, el govern espanyol rectificava. Prova que Esquerra va quedar satisfeta és que va guardar silenci després del canvi de criteri del president espanyol.

Quan encara no havia transcendit la rectificació de l’executiu estatal, fonts republicanes consultades per l’ARA exposaven la seva irritació amb les “formes” de Sánchez. Criticaven que una taula de diàleg fruit de més d’un mes de negociació -i que va comportar força desgast per als dos partits- no podia quedar anul·lada amb un comunicat. A més, la Moncloa havia decidit carregar-se el diàleg minuts després que el propi Aragonès hagués dit que no tenia cap dubte que la taula se celebraria. “La via del diàleg s’ha obert i som la garantia que no es tancarà”, havia exposat durant una visita al Barcelona Supercomputing Center.

En les sis hores i mitja que va trigar el govern espanyol a canviar de criteri, fins i tot el president de la Generalitat, Quim Torra -que durant la negociació entre el PSOE i ERC va mostrar les seves reserves sobre aquesta taula-, va moure fitxa per defensar-la. En un dia de comunicats creuats, la Presidència de la Generalitat també va fer el seu. Deia que el president català aspirava a “encarrilar” la data d’aquesta taula en la reunió que mantindrà amb Sánchez a Barcelona el pròxim 6 de febrer. A més, el seu gabinet també va parlar per telèfon amb el de Sánchez.

El guany de Sánchez

Què hi guanya Sánchez mostrant-se de nou com una persona que pot dir blanc i després negre en poc temps? La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va dir a principis de gener que si la taula de diàleg avançava, el seu partit “s’arremangaria per votar els pressupostos generals de l’Estat”. Per tant, si el president espanyol liquidava la taula de diàleg, s’arriscava a perdre un soci potencial clau per tenir uns comptes per a aquest 2020. Avui Sánchez té un maldecap que es volia estalviar a curt termini -la taula-, però una esperança renovada en tenir comptes aquest any.

Encara que finalment hi hagi diàleg, aquests pressupostos generals de l’Estat seran complicats de negociar de totes maneres, perquè s’hauran de fer en plena precampanya de les eleccions catalanes. Uns comicis que encara no tenen data, però que Torra, en una entrevista dijous a Catalunya Ràdio, va assegurar que anunciarà el dia que el Parlament aprovi els pressupostos de la Generalitat. La cambra té previst aprovar els comptes el 18 de març, però l’oposició té mecanismes per dilatar-los. També va reivindicar que va prendre la decisió d’acabar la legislatura per si mateix i que no li havien dictat res des de Waterloo: “Parlo amb el president Puigdemont com amb molta altra gent, però les decisions les prenc jo com a president”.

Aquest dijous va ser el primer dia que ERC va verbalitzar què en pensava de tornar a les urnes. El més notable és que ho van fer dos líders del partit i amb posicions contraposades. Aragonès va considerar que les pròximes eleccions catalanes són “una oportunitat per reforçar a les urnes encara més el conjunt de forces polítiques” que defensen l’autodeterminació. Per a la secretària general del partit exiliada a Suïssa, Marta Rovira, una mala decisió. “No necessitem unes eleccions que poden aprofundir en la divisió”, va criticar. Siguin quan siguin les eleccions, el que ha quedat clar és que els catalans votaran després que la taula de diàleg s’hagi reunit, almenys, una vegada. Si Sánchez no torna a canviar d’opinió.

Deu hores d’anades i vingudes per acabar rectificant

  • El president de la Generalitat diu a Catalunya Ràdio que deixarà en mans de la taula de partits la continuïtat de la negociació.
  • La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, no dona per fet que Sánchez i Torra es reuneixin i assegura que no es parlarà de dret a decidir ni d’amnistia.
  • El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, assegura que tothom respectarà els acords “com no pot ser d’altra manera” i es farà tant la reunió com la taula.
  • En un comunicat, diu que manté la reunió amb Torra però deixa per després de les eleccions les negociacions entre governs.
  • Presidència de la Generalitat mou fitxa i fa un comunicat que demana a Sánchez que s’ho repensi i que confia que “no tancarà cap porta al diàleg”.
  • “Un incompliment flagrant i una irresponsabilitat absoluta”. Així reaccionava ERC a la decisió del president espanyol.
  • En un nou comunicat, el govern espanyol diu que estan disposats a asseure’s a la taula de diàleg abans de les eleccions.

stats