Política 01/10/2019

Torra es compromet, dos anys després de l'1-O, a "avançar sense excuses cap a la República"

El president afirma que transitarà en el Procés de forma "democràtica i pacífica"

Núria Orriols
2 min
Acte institucional del Govern per l'aniversari de l'1-O

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha compromès amb el Govern i tots els seus alts càrrecs, dos anys després de l'1-O, a "avançar sense excuses cap a la República Catalana". Amb motiu del segon aniversari del referèndum, el cap de l'executiu, en una declaració institucional que han subscrit tots els consellers, ha assegurat que la Generalitat "persistirà" fins a la llibertat dels presos polítics i els exiliats i transitarà en el Procés de manera "democràtica i pacífica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra ha afegit que el Govern "referma" aquest dimarts el seu "compromís amb l'1-O", i ha assegurat que aquella jornada serà ja per sempre una data "fundacional del republicanisme". Ha afirmat que l'1 d'octubre del 2017 els ciutadans "van plantar cara a la barbàrie" -referint-se a la violència de la policia- i ha recordat que la votació ha portat "greus conseqüències" al govern de la Generalitat d'aquell moment, empresonat i exiliat ara, i també a alcaldes i votants. En aquest sentit, aquest dimarts al migdia, cap a les 12 h, el cap de l'executiu visitarà els presos polítics al centre penitenciari de Lledoners.

En la declaració institucional també hi ha participat el vicepresident, Pere Aragonès, que ha posat l'accent en el que va significar, a parer seu, l'1-O. "Serà recordat com un esclat democràtic a favor de l'autodeterminació", ha assegurat el vicepresident, que també ha parlat d'un "compromís inqüestionable amb la pau, el diàleg i la democràcia" cap a una República Catalana que, ha dit, és "inevitable".

La imatge d'enguany ha sigut diferent a la del 2018, quan tot just feia un any que s'havia produït la consulta. En aquella ocasió, el consell executiu va decidir fer la reunió setmanal a Sant Julià de Ramis, el municipi on havia de votar l'expresident Carles Puigdemont i on hi va haver càrregues policials. Va ser en aquell escenari on el president va pronunciar la frase que l'oposició encara li retreu, després que els CDR pengessin una pancarta en el lloc de l'acte amb el lema 'El poble mana, el Govern obeeix'. "'Apreteu', que feu bé d''apretar'", va dir Torra llavors dirigint-se als manifestants.

Aquest 2019 el context ve marcat per la presó preventiva de set independentistes investigats per terrorisme per part de l'Audiència Nacional i amb el 155 un altre cop sobre la taula. Així, el president s'ha estalviat referències a la mobilització popular i ha optat per fer un discurs de caire institucional marcant com a horitzó la República Catalana, però sense referències a com arribar-hi. Tampoc ha fet al·lusió a la sentència de l'1-O, tot i que s'espera en els pròxims dies, i a la qual s'ha compromès també a "no acatar" si és condemnatòria.

stats