Política 04/07/2019

Torra admet davant el TSJC que va desobeir al no treure la pancarta pels presos polítics

El president va defensar que la Junta Electoral Central no és una autoritat superior a ell

Ara
2 min
Torra admet davant el TSJC que va desobeir al no treure els llaçoc grocs

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, va admetre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va desobeir les ordres de la Junta Electoral Central (JEC), al no treure els llaços grocs durant la campanya electoral. "Sí, vaig desobeir, perquè jo em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans", va manifestar el president, segons l'àudio a què ha tingut accés TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra, que va declarar davant el TSJC el 15 de maig, va assumir com a pròpies totes les decisions sobre la qüestió dels llaços i va insistir que "l'última responsabilitat" va ser seva. "Totes les decisions que es van prendre en aquell moment van ser meves. L'última responsabilitat va ser meva. La decisió de mantenir pancartes en defensa de llibertat d'expressió i dels drets humans va ser meva", va deixar clar. En aquest mateix sentit, va assegurar que ell també és el responsable de "canviar la pancarta per seguir posant el mateix a través d'un petit canvi".

A més a més, el president també va referir-se a una "operació" de PP i Cs per portar-lo davant els tribunals. "Membres afins al PP i Cs van instigar aquesta denúncia, per això sóc aquí", va defensar-se. Segons el president català, l'ordre de la JEC era "manifestament il·legal" i estava dictada per un òrgan no competent que no és una autoritat superior a ell. "Si s'hagués hagut de complir, implicava competències de les quals jo no disposava", va afegir davant el tribunal.

"Tot això ha estat un procediment amb ambigüitats que m'han produït una indefensió absoluta d'impossible compliment", va argumentar. De fet, segons el president català, si hagués arribat a complir l'ordre "absolutament nul·la i emesa per un tribunal incompetent" s'hauria situat "en risc de prevaricar". "Tot s'ha basat en si jo prevaricava o desobeïa i jo sempre estaré al costat de la defensa dels drets humans", va concloure.

Torra està a les portes de ser jutjat de desobediència per no haver atès l'ordre de la JEC de retirar de la façana de la Generalitat la pancarta en suport als presos i exiliats amb un llaç groc en període electoral. Dies més tard es va canviar la pancarta per una altra amb un llaç blanc, en comptes de groc, i finalment se'n va posar una en defensa de la llibertat d'expressió.

stats