Política 22/03/2019

Torra substitueix la pancarta amb el llaç blanc per una altra que clama per la "llibertat d'opinió i d'expressió"

El president es querellarà contra la JEC per un presumpte delicte de prevaricació

Ara
3 min
La nova pancarta penjada a la façana del Palau de la Generalitat

Barcelona"Llibertat d'opinió i d'expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans". Aquest és el missatge que es pot llegir a la nova pancarta que, des de pocs minuts després de les 15.00 hores d'aquest divendres, penja de la façana del Palau de la Generalitat.

La decisió de penjar aquesta nova pancarta arriba escassament tres hores després que es retirés la que tenia un llaç blanc. Treballadors de la Generalitat han despenjat les dues pancartes que es van col·locar dijous –i també la del llaç groc, que va quedar tapada–, a poques hores perquè s'acabés el termini que la JEC va donar als Mossos perquè retiressin tots els símbols vetats dels edificis públics. Un termini que s'acabava a les 15 hores.

Despengen la pancarta amb el llaç blanc de la façana del Palau de la Generalitat

En paral·lel, Torra ha anunciat en un comunicat que aquest mateix divendres presentarà un recurs contenciós administratiu contra la JEC demanant demanant la "suspensió immediata dels seus acords" i que la setmana vinent presentarà una querella per un presumpte delicte de prevaricació d’aquest organisme de l’Estat. "Les resolucions de la JEC són manifestament injustes perquè són arbitràries", denuncia el president en un comunicat.

El comunicat assegura que Torra "no s’aturarà en la defensa de la llibertat d’expressió, amb totes les conseqüències que hagi d’assumir", però també deixa clar que "respecta l’actuació dels Mossos d’Esquadra en les seves funcions de policia nacional de Catalunya, així com quan actuen de policia judicial de la justícia espanyola". Amb tot, denuncia "l’estat demofòbic que vulnera els drets civils més elementals dels catalans, inclòs el dret d’autodeterminació" i acaba animant la ciutadania a "omplir els balcons de pisos i cases amb estelades i llaços grocs".

La seu de la conselleria d'Economia aquest divendres al matí, després que hagin retirat la pancarta amb el llaç blanc

La decisió que afecta el balcó de la Generalitat s'ha pres després que la conselleria d'Economia despengés aquest matí el llaç blanc que lluïa a la façana. Segons ha avançat TV3 i com han confirmat a l'ARA fonts del departament que encapçala el republicà Pere Aragonès, la pancarta que hi havia a l'edifici ha estat retirada a iniciativa pròpia.

La pancarta amb el llaç blanc que demana la llibertat de "presos polítics i exiliats" continuava a primera hora d'aquest matí a la façana del Palau de la Generalitat. En paral·lel a les ordres d'Interior, la JEC va portar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, a la Fiscalia per un delicte de desobediència, que podria suposar-li la inhabilitació. Després de conèixer la decisió de la Junta, Torra va assegurar que defensarà la llibertat d'expressió "fins a les últimes conseqüències".

Borràs: "Entenc que els Mossos han de fer la seva feina"

En declaracions a la SER, la consellera de Cultura havia confirmat que el cap del Govern està disposat a anar fins al final amb la defensa dels llaços, i ha arribat a comparar l'actitud amb la de Rosa Parks, l'activista estatunidenca que el 1955 va desobeir l'ordre de cedir un seient de l'autobús a un blanc que no volia viatjar dret. "Els petits gestos són els que poden canviar les coses", ha dit.

Borràs, de fet, ha explicat que no ha donat cap ordre perquè es retirin els llaços de la seu del seu departament. Qui serà candidata de JxCat al Congrés el 28-A ha recordat que els Mossos tenen de termini per treure els símbols fins a les 15 hores i ha assegurat entendre que la policia catalana ha de fer "la seva feina".

La seu de la Generalitat a Girona també retira el llaç blanc de la façana

Una treballadora retirant un llaç negre del balcó de la façana de la Generalitat a Girona

La Delegació de la Generalitat a Girona també ha retirat el llaç blanc amb una franja vermella que ahir al migdia van penjar a la façana de l'edifici. A primera hora d'aquest matí els treballadors l'han despenjat, de manera que no hi ha estat ni 24 hores. Alguns treballadors també havien col·locat dos llaços negres al balcó de l'edifici i també els han despenjat a primera hora.

stats