Política 12/05/2018

L’oposició considera Torra un “radical” i albira “confrontació”

El presidenciable es disculpa per “si algú s’ha ofès” pels seus tuits

Anna Mascaró
3 min
Diputats de Junts per Catalunya durant una reunió de grup al Parlament.

BarcelonaEn la seva primera compareixença pública com a candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra va demanar disculpes. Durant una entrevista a TV3, el diputat de Junts per Catalunya va esmentar les piulades que va fer el 2012 en què es referia molt despectivament als “espanyols”, les que va recordar l’oposició, que el va acusar de ser un nacionalista “radical” i li va exigir que demanés perdó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Si algú ha entès d’aquests tuits una ofensa, demano disculpes perquè aquesta no era la meva intenció”, va dir Torra, que, amb tot, va lamentar “que una trajectòria tant pública com professional es vegi sota vigilància per sis tuits publicats fa sis anys”. “M’agradaria que es debatés sobre el meu currículum”, va afirmar, i va insistir que vol afavorir el “diàleg” i que vol governar per a tots els catalans.

Però la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ni es creu les disculpes ni considera que Torra tingui una “trajectòria” que justifiqui el seu nomenament. “Pot demanar perdó, però així és com pensa”, va dir en roda de premsa, i va definir-lo com un “xenòfob”. Per a la número 1 del partit taronja, Carles Puigdemont el va “triar” perquè “és l’únic que es va prestar a ser un titella”. “La designació de Torra per part de Puigdemont és una declaració d’intencions”, va alertar Arrimadas: “Volen més radicalisme, més confrontació”.

Abans de la intervenció de Torra a TV3, el líder del PP, Xavier García Albiol, li havia demanat precisament que es disculpés com a “gest” per “transmetre un missatge que ha canviat”. “El perfil d’aquest diputat ens preocupa per la seva radicalitat i les seves maneres”, va alertar Albiol, i va parlar del “dit màgic de Puigdemont”, que ha assenyalat Torra “perquè és el més radical, però sobretot el més obedient”.

Del costat dels socialistes, Miquel Iceta va recalcar que “el primer esforç” d’un “president de la Generalitat ha de ser bastir ponts”. “Estarem molt atents al seu discurs” en el ple d’investidura, va advertir el líder del PSC: “Seria molt convenient que l’aprofités per desmarcar la seva fase d’activista -quan va publicar els missatges- de la que podria ser una etapa com a president”.

Iceta es va mostrar també preocupat per “l’aire de provisionalitat” de la investidura, i va rebutjar qualsevol “mena de dualitat entre un govern a l’interior i un altre a l’exterior”. “Cal un Govern efectiu, que no sigui delegat”, va insistir.

Els comuns també votaran no a la investidura de Torra, que, en paraules de Xavier Domènech, “pot ser un bon candidat per a Puigdemont, però no per al país”. El número 1 de Catalunya en Comú - Podem es va referir també als mateixos tuits de Torra en roda de premsa, i va afirmar que “expressen tot el contrari a la transversalitat”. Per a Domènech, el candidat no reuneix les “condicions necessàries de transversalitat” per representar Catalunya, però “tampoc l’independentisme”.

PP i Cs competeixen en duresa

La proximitat d’un nou ple d’investidura d’un candidat independentista va intensificar la divisió entre el PP i Cs, que competeixen per capitalitzar el vot antiindependentista. Arrimadas va apostar -com ja havia expressat Albert Rivera- per mantenir el 155 a Catalunya fins que el nou Govern demostri que acata el marc constitucional. Per la seva banda, Albiol va recordar que la vigència de l’article de la Constitució cau “automàticament” amb la formació d’un nou executiu, tal com va pactar el Senat: “Demanem una mica de seriositat”, va dir a Cs.

stats