Política 18/08/2019

Torra obrirà el curs polític amb una conferència a Madrid

El president de la Generalitat participarà dimarts a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada

Gerard Pruna
3 min
El president Torra, durant la seva intervenció en el Debat de Política General

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, obrirà el curs polític amb una conferència el dijous 5 de setembre a Madrid. Segons fonts governamentals, el cap de l'executiu català participarà en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a la capital espanyola, en el que serà el primer gran acte que Torra faci a Madrid des que va ser investit president de la Generalitat el maig del 2018. Un acte que, de ben segur, estarà marcat per la proximitat de la sentència del Tribunal Suprem sobre els dirigents de l'1-O i la resposta que l'independentisme vol donar-hi en cas que sigui condemnatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el president de la Generalitat repeteix l'esquema de l'any passat, en què també va voler iniciar el curs amb una conferència política. En aquell cas, però, a Barcelona. Aleshores ja va fer des del Teatre Nacional de Catalunya una crida a la mobilització constant de l'independentisme fins a la sentència, i va avisar que personalment no acceptaria "cap sentència que no fos la lliure absolució". Una mobilització constant que va batejar com a “marxa” pels drets civils, socials i l’autodeterminació i que, a parer seu, hauria d'interpel·lar tota la gent de l’1-O però també els qui es van manifestar contra la violència policial en l’aturada de país del 3-O.

Ara Torra arriba a la conferència de Madrid en plenes converses sobre com respondre davant una hipotètica sentència condemnatòria. En els últims mesos s'ha reunit amb partits sobiranistes, entitats i sindicats i patronals per abordar una resposta unitària a la sentència i, malgrat que hi ha diferències estratègiques i que sobre la taula s’han posat opcions que van des de l’aturada de país fins a la convocatòria d’eleccions anticipades o la mobilització indefinida, en els últims dies dos conceptes van prenent força com a línies mestres de la resposta al Suprem: desobediència civil organitzada i preservació de les institucions.

Abans de la de Madrid, però, Torra –que aquest dilluns visitarà els presos a Lledoners– encara té prevista una altra conferència. És la que farà aquest dimarts, dia 20, a la Universitat Catalana d'Estiu que se celebra des d'avui a Prada de Conflent. A més, el dia abans d'anar a Madrid Torra viatjarà a Brussel·les, on es reunirà amb Carles Puigdemont i el grup parlamentari de JxCat per abordar els reptes del curs que s'obre.

El president de la Generalitat, doncs, prendrà la paraula en l'inici d'un curs polític que es presenta més inestable que mai i en què la sentència del judici del Procés, que encara no té data –algunes fonts la situen entre la tercera setmana de setembre i les dues primeres d’octubre–, ja apareix a l’horitzó com l’episodi que ho condicionarà tot.

Els precedents de Puigdemont

L'última conferència d'un president de la Generalitat a Madrid va ser la que va fer Carles Puigdemont el mes de maig del 2017 al costat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, en què l'aleshores cap de l'executiu català va avisar l'Estat que no aturaria el referèndum però va assegurar que mantindria la mà estesa per al "diàleg" fins al final. Però a l'acte no hi va assistir cap representant del PP o del PSOE.

Sí que hi va anar el líder de Podem, Pablo Iglesias, amb qui Puigdemont ja s'havia reunit a Madrid l'anterior vegada que hi havia anat a fer una conferència. Va ser el 10 d'octubre del 2016, quan, també en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, Puigdemont va defensar un referèndum pactat i va oferir al govern espanyol la possibilitat de sotmetre a votació la seva contraproposta.

stats