Política 02/11/2018

Torra avança que no donaran suport als pressupostos després de les acusacions de la Fiscalia

El president acusa Sánchez de ser còmplice de la repressió per no buscar una solució política

Xavi Tedó
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, en la seva compareixença al Parlament

BarcelonaEl president, Quim Torra, ha avançat avui a la concentració que ha tingut lloc aquest vespre davant la presó de Lledoners que no donaran suport als pressupostos del govern de Pedro Sánchez després que la Fiscalia hagi anunciat que demana 25 anys de presó per a l'exvicepresident Oriol Junqueras i 16 per a la resta de presos polítics acusats d'un delicte de rebel·lió, tal com havia avançat l'ARA. "No els podem votar, perquè som a les portes d'un judici que és una farsa", ha afirmat Torra per justificar el rebuig dels independentistes als comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de remarcar que el judici contra els líders independentistes va contra "tot el poble de Catalunya", Torra ha remarcat que "a Catalunya hi ha tres consensos": "Ens sentim republicans, la monarquia s'ha acabat a Catalunya; no estem disposats a tolerar la repressió, i tercer consens, el poble de Catalunya vol exercir el dret a l'autodeterminació". Davant la negativa de l'Estat a escoltar aquests tres consensos, Torra ha reiterat que retiren el seu suport als pressupostos.

Prèviament, el president del PDECat, David Bonvehí, ha rebutjat que el seu grup negociï els pressupostos després dels escrits d'acusació que han presentat la Fiscalia General i l'Advocacia de l'Estat. "Amb aquest escrit de la Fiscalia, entenem que el no als pressupostos és evident; no ens deixen marge", ha assegurat davant dels mitjans des de Lledoners. "Vam ser els primers d'apostar per un canvi de govern a Espanya, ho vam fer a canvi de res, esperant que Sánchez no fos igual que Rajoy; però és evident que en aquest escenari no hi ha res a negociar. Ja s'espavilaran amb els seus pressupostos", ha resolt Bonvehí.

Al migdia, en una declaració institucional, el president ha denunciat l'ofensiva judicial contra l'independentisme i ha lamentat que Sánchez no hagi mogut fitxa. "La immensa majoria de la societat catalana sap que no hi ha delicte perquè sap que l'única violència que hi va haver l'1-O va ser obra de la policia, i davant d'aquesta evidència el senyor Sánchez ha decidit no actuar, que és el mateix que ser còmplice de la repressió", ha dit. "I no, que l’Advocacia de l’Estat acusi de sedició en comptes de rebel·lió no és un gest. És un menyspreu absolut als demòcrates empresonats", ha afegit.

En una compareixença pública amb el president del Parlament, Roger Torrent, a l'auditori del Parlament, acompanyats per consellers i diputats de la cambra catalana i del Congrés, el president ha criticat que el canvi de govern a l'Estat no ha suposat cap canvi a l'hora de buscar una sortida política al conflicte. En aquest sentit, Torra ha deixat clar que l'"estat espanyol ha perdut una oportunitat d'or per treure el conflicte dels tribunals i posar-lo al servei de la política". "Quanta repressió pot aguantar la democràcia espanyola? ¿Algú creu que demanant 200 anys de presó desapareixeran els més de dos milions de ciutadans que volen la República Catalana?", s'ha preguntat visiblement dolgut el president.

Tot i aquest nou sotrac judicial, Torra ha remarcat: "Som més forts i persistirem com ho fan tots els presos polítics, els exiliats i els més de mil represaliats del país". "Compartim la indignació de la immensa majoria de catalans i treballarem perquè aquesta indignació es converteixi en energia per posar final a la repressió i aconseguir el dret efectiu a l'autodeterminació perquè convocar un referèndum no és cap delicte, es democràcia", ha anotat enmig de crits de "llibertat" dels assistents.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha denunciat que les acusacions que sumen més de 200 de presó són "inacceptables", quan són "gent de pau, ciutadans honorables que sempre van actuar defensant la llibertat d'expressió i de participació i en contra de la violència". "En aquest procés no es persegueixen persones, sinó idees, però aquestes idees no es poden empresonar i no claudicarem", ha subratllat abans de sentenciar que "la Fiscalia actua amb venjança, no amb justícia, perquè posar les urnes no pot ser mai delicte". Així mateix, Torrent ha dit que la presó preventiva és una "condemna avançada que demostra aquesta set de venjança i no de justícia".

Els presos polítics ja havien mostrat prèviament el seu rebuig a la petició de penes de presó que els demanen la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a través del seu compte de Twitter. El més contundent ha sigut el diputat de JxCat i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, que ha afirmat que "hi ha més odi i agressivitat en l'escrit de la Fiscalia que en tot el Procés".

stats