Política 05/11/2020

Torrent crida a l'ordre un diputat de Cs per haver dit que Xavier Vendrell és un "exterrorista"

Jorge Soler es referma en l'afirmació apuntant a la militància de Vendrell a Terra Lliure

A.mascaró
2 min

BarcelonaSegon capítol de la picabaralla entre Ciutadans i l'independentisme per l'operació Volhov, que ahir va acabar amb el vicepresident Pere Aragonès acusant el líder de l'oposició, Carlos Carrizosa, de fer el "pallasso" amb "gestos" mentre ell intentava respondre sobre la investigació del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona. En la segona sessió del ple del Parlament d'aquest dijous al matí, aquest cop els que s'han enganxat sobre la qüestió han sigut el diputat taronja Jorge Soler i el president del Parlament, Roger Torrent, que l'ha acabat cridant a l'ordre per anomenar "exterrorista" Xavier Vendrell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un debat sobre la situació sanitària, Soler ha criticat la incapacitat del Govern de "bastir ponts" per fer front al coronavirus i ha tret pit del debat monogràfic sobre covid que el seu grup va impulsar al juliol. "Hores abans [del debat] teníem una consellera dinant amb Xavier Vendrell, un exterrorista que treballa amb contractes irregulars i pretenia lucrar-se amb la pandèmia", ha destacat. El diputat es referia a les gravacions de converses fetes per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Volhov, en què Vendrell, exconseller i exdirigent d'ERC, apareix com a investigat. Segons els atestats, va celebrar una trobada amb la consellera de Salut, Alba Vergés, buscant un "tracte de favor", tot i que aquest mateix dijous la consellera ha negat qualsevol irregularitat.

"S'han fet servir unes expressions, unes acusacions", ha dit Torrent un cop Soler ha finalitzat la intervenció: "Li dono l'oportunitat de matisar-les o retirar-les". Inicialment Soler, que també havia criticat l'absència de la consellera a la sessió plenària, ha pensat que Torrent es referia a això. "No m'ha entès, jo parlo del qualificatiu que vostè ha fet, ha parlat de terrorista", ha aclarit el president del Parlament, a la qual cosa el diputat taronja ha contestat: "Aquest senyor era membre de Terra Lliure. Qui milita en un grup terrorista i es dedica a posar bombes és terrorista". Soler ha instat Torrent a desmentir-lo, però el president del Parlament s'ha limitat a dir que no era feina seva "aclarir la biografia de ningú" i que, en tot cas, el malentès "constarà en acta".

A Terra Lliure fins al 1991

Vendrell és un dels investigats en l'operació de la Guàrdia Civil contra empresaris vinculats presumptament al finançament del Procés, que ha implicat una trentena d'escorcolls i més de 21 detinguts, avui tots en llibertat provisional. Nascut a Barcelona el 1966, Vendrell va ser un dels militants de l'esquerra independentista (Moviment de Defensa de la Terra, MDT) i de Catalunya Lliure, una de les associacions vinculades a Terra Lliure, que el 1991 van renunciar a la lluita armada i es van integrar a ERC. Tal com va publicar l'Abc el 2006, Vendrell va comparèixer el 1992 davant el magistrat de l'Audiència Nacional, Carlos Bueren, i va reconèixer haver participat en dos atemptats, tots dos sense víctimes. Vendrell va ser un dels integrants d'ERC que van afavorir la integració de Terra Lliure a ERC i la renúncia de l'organització a les armes.

stats