Política 05/07/2019

Torrent: "La proposta de referèndum no és un pas enrere"

El president del Parlament insta Sánchez a definir un pla alternatiu per a Catalunya

Ara
3 min
El president del Parlament, Roger Torrent, abans de participar aquest dijous en un esmorzar informatiu de la tribuna Fórum Europa

BarcelonaDesprés de formular, a Madrid, la seva proposta per a un "pacte de claredat" que serveixi per fixar les condicions per celebrar un referèndum pactat, el president del Parlament, Roger Torrent, que ahir ja va rebre la negativa del ministre en funcions Josep Borrell, ha defensat avui aquesta via com l'única possible. Torrent ha negat que aquesta proposta es pugui llegir com un pas enrere o una falta a l'esperit de l'1-O, després dels recels d'ahir del portaveu de JxCat, Albert Batet, i l'ha definit com un "pas endavant per encarar la solució política del conflicte català".

Torrent ha instat el president espanyol, Pedro Sánchez, a proposar una altra via si té una alternativa per solucionar el conflicte i ha titllat el referèndum "d'inevitable". "Plantegem un acord polític que, si convé, es materialitza en una llei. Posem sobre la taula en quines condicions s'ha de produir el pacte polític", ha dit. El president del Parlament veu irresponsable la negativa expressada ja pel ministre Josep Borrell, de qui ha dit que el govern "se l'ha tret de sobre" i l'ha enviat a Europa, i ha defensat que, si la resposta sempre és un 'no', el que passarà és que creixerà l'independentisme. Torrent ha criticat que el govern espanyol "s'escudi" en la Constitució" per no atendre la proposta.

"Per fer un pacte polític cal valentia, i el que és una irresponsabilitat és respondre com ho ha fet Borrell", ha dit. "El que seria una mostra de responsabilitat política és que Sánchez posés una proposta sobre la taula i, si no ho fa, potser és perquè té por del que pensa la ciutadania catalana, i si no en té cap és una irresponsabilitat. La decisió d'enviar Borrell a Europa, Torrent l'ha definit com "una puntada cap a munt de qui parlava de desinfectar Catalunya". Ha considerat, però, "rebuscat" i "allunyat de la realitat" que ERC hagi tingut res a veure en això en el marc de les negociacions de la investidura. "El que nosaltres estem demanant és que el PSOE s'aclareixi, saber quin PSOE ens trobarem: el que parla de diàleg o el que aplica el 155", ha apuntat. Sobre la negociació ha dit que ERC "no posa línies vermelles" però que no donarà cap "xec en blanc". Torrent ha considerat que l'1-O ha de tenir "una continuïtat en forma de referèndum" i ha negat que s'estigui renunciant a aquell "esperit".

Ha assegurat que el que va plantejar ahir és una via per definir "el terreny de joc" i que ell defensaria els resultats que en sortissin encara que sigui contrari a l'independentisme. Torrent ha negat que la proposta sigui fer un pas enrere i ha considerat que és un "pas endavant que encamina cap a la solució política". "Aquesta és la proposta que connecta amb el que creu la ciutadania de Catalunya, però esperem que a l'altra banda s'hi assegui algú i que si té una opció alternativa la posi sobre la taula", ha remarcat. El primer, ha dit, és que hi hagi un "marc de diàleg".

Canalitzar la indignació

Torrent ha defensat que caldran "altes dosis de pedagogia" per encarar la solució al conflicte català i ha considerat que això ha de suposar "sortir dels cercles que generen confiança". Una petició que ha dirigit, també, al seu propi bloc. Ha considerat, en aquest sentit, que "l'independentisme necessita més reflexió i menys Twitter". "Hem de fugir dels cercles de comoditat i ser valents. Això ens ho hem d'aplicar a nosaltres i exigir-ho a l'altra part, que Pedro Sánchez actuï menys d'estadista i pensant en les properes eleccions. Si ho vol resoldre, haurà d'aplicar moltes dosis de coratge polític", ha defensat.

El president del Parlament considera que la resposta que es doni a la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre l'1-O ha de permetre mantenir una "fase de negociació". Es tracta, segons ha explicat en una entrevista a SER Catalunya, de "canalitzar la indignació democràtica cap a un escenari de construcció", que passa per un referèndum pactat i de fer compatible el "nou trencament" amb estar asseguts "impertèrrits" a la taula de negociació. El moment de la sentència serà, segons Torrent, un "moment clau" en què caldrà recuperar el lideratge polític i unes "institucions fortes". D'altra banda, ha defensat que la resposta ha d'apel·lar al 80% dels ciutadans catalans.

stats