La jutge veu indicis de delicte en el màster de Casado i demana al Suprem que investigui el líder del PP

Com que és aforat, l'alt tribunal haurà de decidir ara si l'imputa i el cita a declarar

Es complica el front judicial per a Pablo Casado. La jutge que investiga també el 'màstergate' de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes, ha decidit elevar la investigació de la peça separada sobre el president del PP al Tribunal Suprem. Al ser diputat al Congrés té condició d'aforat i, per tant, només l'alt tribunal pot decidir si l'imputa i el cita a declarar.

Després de setmanes d'investigar el cas i citar a declarar diferents testimonis per la causa contra Cifuentes, que sí que està imputada des que va deixar la política, la jutge Carmen Rodríguez-Medel veu indicis dels delictes de prevaricació administrativa i suborn impropi en Casado. Considera que potser no va arribar a cursar el màster a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) i per això ha elevat una exposició raonada al Suprem, que només té previst treballar a l'agost per causes relacionades amb el Procés -bàsicament perquè corrin els terminis i pugui celebrar-se el judici a la tardor.

El màster com a "regal a determinats alumnes"

De fet, en el document que la jutge creu que el màster que va cursar Casado es podria haver utilitzat com a "regal o prebenda a determinats alumnes, que aconseguien la titulació del màster sense cap mena de mèrit acadèmic". I afegeix: "Només els alumnes amb una posició rellevant en l'àmbit polític, institucional o que mantenien vincles estrets d'amistat o de caràcter professional amb el senyor A.C. es veien beneficiats d'aquesta prebenda". 

Concretament, la magistrada assegura que en el curs acadèmic 2008-2009 ha quedat "indiciariament acreditat que la manera d'atorgar el títol del màster al grup escollit d'alumnes es basada en qualificar-los sense treball ni cap activitat acadèmica de les quatre assignatures (total 20 crèdits) que els restava després de ser-los reconeguts els altres 40 gràcies a un sistema de reconeixement de crèdits emparat en una interpretació generalitzada de la normativa aplicable".

Aquest mateix model, però, la magistrada afirma que també es va seguir en altres anys acadèmics. Específicament, el 2011-2012, on almenys set alumnes "han reconegut en seu judicial que van ser qualificats sense anar a classe i sense sotmetre's a cap tipus d'avaluació, seguint, per tant, un patró de conducte delictiva en successives edicions del màster". 

Rodríguez-Medel exposa en la interlocutòria que ja ha avançat el màxim possible la instrucció sense entrar en el terreny que podria causar una indefensió per al líder del PP, per ser aforat. La jutge ja va demanar fa dues setmanes al Suprem que comprovés l'aforament de Casado per estudiar si elevava el cas. Just dijous passat, en un dia clau per a la investigació, la jutge va decidir imputar dues companyes del màster de Casado en Dret Autonòmic a la URJC durant el curs 2008 i 2009.

Es tracta de dos exalts càrrecs del PP: Aída Mas Taberner i María Mateo Feito. Estan imputades per un delicte de prevaricació administrativa, mentre que a Feito també li va afegir el delicte de frau, en tractar-se d'una alt càrrec del govern valencià. És, justament, la mateixa condició que llavors ostentava Casado aquella època: era diputat autonòmic.

La posició de la Fiscalia

Ara, previsiblement ja al setembre, el Suprem donarà trasllat a la Fiscalia perquè es mulli sobre la qüestió. Designada pel PSOE, la nova fiscal general de l'Estat té la paella pel mànec per demostrar un canvi en el poder judicial. Però la sala d'admissions del Suprem, en canvi, és majoritàriament conservadora i després pot decidir no admetre a tràmit la causa o bé, si l'admet, no imputar Casado ni citar-la a declarar.

El president del PP ha anunciat que compareixerà en roda de premsa a les 13h per aclarir la situació, just abans de viatjar a Colòmbia per assistir a la presa de possessió del nou president del país llatinoamericà, de tendència molt més conservadora que el sortint, José Manuel Santos.

Més continguts de