Política 31/08/2017

Puigdemont assegura que l'1-O es farà independentment dels recursos judicials

Turull: "Sáenz de Santamaría està fent de presidenta del TC 'de facto'"

Acn
2 min
Carles Puigdemont, de visita oficial a Dinamarca

BarcelonaLa via judicial no ha aturat fins ara el full de ruta sobiranista i, segons ha reiterat aquest dijous el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, continuarà sense fer-ho malgrat els advertiments del govern espanyol. Des de Dinamarca, on ha anat de viatge oficial, Puigdemont ha assegurat que l'1-O es farà independentment dels recursos judicials que presenti l'executiu estatal. "És fins i tot un deure polític del nostre Govern i Parlament ser fidels a aquest mandat", ha explicat en declaracions als periodistes des de Copenhaguen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president català també ha posat en dubte l'efectivitat de l'estratègia judicial del govern espanyol. "No és realista pensar que a 30 dies del referèndum s'aturarà un procés que s'està musculant des de fa sis anys amb aquesta contundència, solidesa, solvència i transversalitat", ha afegit.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar aquest dimecres que ja tenen a punt els recursos contra la convocatòria de l'1-O i que, fins i tot, els podrien presentar el mateix dia que es convoqui el referèndum. També ha reaccionat a aquestes paraules el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, que ha opinat aquest dijous que la vicepresidenta espanyola "està fent de presidenta 'de facto' del Tribunal Constitucional perquè li diu quan i com es reunirà". "Si el TC volgués mantenir en tot aquest tema una mica de prestigi hauria de sortir a dir-li a la vicepresidenta que ells actuaran quan considerin, el dia i en el moment processal que considerin", ha afegit en roda de premsa al Parlament, on ha aprofitat per qualificar la independència de l'alt tribunal d'"indescriptible". Turull ha fet aquestes declaracions després que la número dos del govern espanyol avisés que estan preparats per recórrer immediatament les lleis de transitorietat i referèndum.

El conseller ha afegit que no l'ha sorprès que Sáenz de Santamaría fes aquest advertiment. "No hi ha cap novetat", ha conclòs.

Turull ha refermat el compromís del Govern amb el referèndum i ha avisat que "anaven equivocats els que es pensaven que ho aturarien impedint la reforma del reglament". En aquest sentit, ha insistit que hi ha altres vies per aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat, per bé que ha remarcat que l'elecció final dependrà dels grups parlamentaris. No ha descartat, per exemple, el decret llei.

En una entrevista a RAC1, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha deixat entreveure que la llei del referèndum es votarà durant el ple de la setmana que ve al Parlament. Tal com ja va explicar l'ARA, la llei de transitorietat podria debatre's també el 6 o el 7 de setembre, una petició que la CUP ha fet en reiterades ocasions. Per ara, cap veu de JxSí s'ha manifestat públicament en aquest sentit.

stats