PROCÉS SOBIRANISTA
Política 30/08/2017

El xoc pel referèndum, concentrat en hores

Tots els tràmits de la llei es faran dimecres que ve i el Govern convocarà immediatament l’1-O

Núria Orriols
3 min
Els ponents de la llei de transitorietat jurídica en roda de premsa al Parlament.

BarcelonaFinalment, el primer xoc de trens entre l’Estat i la Generalitat arribarà la setmana que ve. La majoria independentista al Parlament té previst admetre a tràmit i aprovar la llei del referèndum -i potser també la llei de transitorietat- en el ple previst per al 6 i 7 de setembre malgrat les advertències del Tribunal Constitucional (TC) de no desenvolupar cap acte del Procés. La suspensió de la reforma del reglament per part del TC va fer canviar els plans a Junts pel Sí, que, ara, prefereix fer tots els tràmits en poques hores per concentrar la confrontació amb l’Estat: la tramitació de la llei i l’aprovació es farà dimecres al matí. A la tarda, el Govern convocarà l’1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que, ahir, la mesa del Parlament tampoc va entrar a valorar la llei de referèndum -registrada el 31 de juliol- ni la va situar a l’ordre del dia de plenari de la setmana que ve. Una decisió que va enervar l’oposició.

El nou calendari representa un canvi respecte al que inicialment preveia la majoria independentista, que havia situat l’admissió a tràmit el 16 d’agost. Ara, a un mes de l’1-O, JxSí i la CUP optaran probablement per tramitar la llei de referèndum a través de l’article 81.3 del reglament, tot i que hi ha veus dins del PDECat que demanen que sigui el Govern qui l’aprovi per decret llei.

Què és el que permet fer aquest article? El 81.3 permet alterar l’ordre del dia d’un ple en marxa per introduir la votació d’una iniciativa parlamentària malgrat que no s’hagin complert tots els tràmits, sempre que es voti per majoria absoluta. La majoria independentista interpreta que això els permet aprovar una proposició de llei en un sol plenari, sense un primer debat ni esmenes en comissió. Una interpretació que no és compartida per l’oposició, que insisteix que l’article no està pensat per aprovar lleis per la via exprés.

És per aquest motiu que ahir tots els grups menys JxSí i la CUP van demanar a Forcadell que sol·licités un informe als lletrats sobre la llei de transitorietat i la llei del referèndum i van reclamar que es complís el reglament. “És històric, no té precedents”, va considerar el vicepresident de la mesa i diputat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, que va voler remarcar el seu malestar. Tant Cs com el PSC, el PP i Catalunya Sí que es Pot creuen que Forcadell té un criteri “arbitrari” a l’hora de decidir quan es tramiten les iniciatives, ja que, normalment, un cop s’entra a registre una proposició de llei-la llei de referèndum es va registrar el 31 de juliol i la de transitorietat el 28 d’agost-, la mesa l’admet en la seva següent reunió.

L’oposició va protestar en bloc. La portaveu socialista, Eva Granados, va titllar d’“engany” el Procés i Alejandro Fernández, del PP, va acusar els independentistes de voler crear una “república autoritària” inspirada en Veneçuela. Al seu torn, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, va dir que “la llei de referèndum no existeix parlamentàriament” però va ser més caut a l’hora de marcar el posicionament del seu grup, en què veus de Podem s’han mostrat partidàries de participar en el ple i fins i tot votar a favor de la llei.

No retardar el calendari

Tot i que hi ha acord amb JxSí sobre com tramitar les lleis de desconnexió, ahir la CUP va deixar clar que l’estratègia que s’està seguint no és la seva. “No cal amagar-se”, va dir Boya, i va assegurar que si fos per ells ja s’haurien admès a tràmit les lleis de desconnexió. “Estem optant per una estratègia de les astúcies quan hauríem d’optar per la determinació”, va dir la cupaire. La CUP, en canvi, sí que va veure com el PDECat cedia davant seu i d’ERC perquè la llei de transitorietat s’aprovi abans de l’1-O. Veus del PDECat restaven ahir importància a la cessió i asseguraven que el més important és garantir el vot l’1-O.

stats